Percheziții ale CNA în Soroca. Suspiciuni de licitații trucate

Percheziții ale CNA în Soroca. Suspiciuni de licitații trucate

Suspiciuni de corupție la Primăria din Soroca. Procurorii anticorupție din Republica Moldova investighează o serie de posibile licitații trucate desfășurate de edilii din cel mai nordic oraș mare al țării.

Percheziții ale procurorilor anticorupție la Primăria Soroca

În urmă cu puțin timp s-a anunțat public că, la această oră, sunt efectuate mai multe percheziții, în mai multe locuri din orașul Soroca.

Sunt vizate, printre altele, de Ofițerii Centrul Național Anticorupție (CNA), Primăria și Consiliul Municipal din Soroca.

Informația a confirmată de ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.

Perchezițiile vizează dosarele de licitații publice, care nu ar fi fost întocmite conform procedurilor legale de angajații municipalității.

Primăria, condusă de reprezentanta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Primăria din Soroca este condusă de Pilipețchi Lilia, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Aceasta a câștigat, la alegerile locale din toamna anului trecut, un al doilea mandat în fruntea primăriei din Soroca. Important de notat este că primărița în funcție nu a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a accede la fotoliul de edil.

Pilipețchi Lilia l-a învins, cu 71% dintre voturi, pe candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Viorel Țîmbaliuc, care a obțint doar 15,62% dintre sufragii.

Ce a anunțat CNA despre cercetările desfășurate la Soroca

„CNA desfășoară acțiuni în mai multe dosare de corupție ce vizează trucarea unor licitații publice. Sunt în jur de 45 de percheziții la mai multe adrese din Soroca, inclusiv la primărie și consiliul municipal”, se arată în comunicatul oficial al instituției.

„Sunt vizate atât persoane publice, cât și reprezentanții unor agenți economici. Vom reveni cu amănunte pe parcurs”, a mai spus Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova.

Corupția, o problemă gravă pentru Republica Moldova, dar situația se îmbunătățește

Republica Moldova a urcat constant, în ultimul deceniu, în clasamentele internaționale care măsoară percepția asupra corupției.

Astfel, potrivit Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) pentru anul 2023, lansat de Transparency International (TI), Republica Moldova a înregistrat 42 de puncte. Totodată, cetățenii moldoveni au devenit tot mai activi în raportarea cazurilor de corupție, mai constată raportul.

Conform Indicelui de percepție a corupției din 2023, Republica Moldova se află pe locul 80 din 180 de țări monitorizate. În 2022, Republica Moldova era pe locul 91 (39 de puncte).

În total, pe ultimii cinci ani, scorul Republicii Moldova a crescut cu 10 puncte: în 2019 – 32 de puncte, în 2020 – 34, în 2021 – 36, în 2022 – 39, în 2023 – 42 de puncte.