Sondaj INSCOP: 40% dintre români consideră că Ucraina va câștiga războiul

Sondaj INSCOP: 40% dintre români consideră că Ucraina va câștiga războiulsursă: iscop.ro

Ne aflăm la aproape 600 de zile distanță de momentul începerii războiului din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin  a ordonat „Operațiunea Specială de Eliberare” pe 24 februarie 2022. La scurt timp societatea civilă s-a mobilizat. România a trimis ajutoare ucrainenilor care au ales să rămână în Ucraina și am preluat familiile care au fugit din calea războiului.

Sondaj INSCOP: percepția românilor cu privire la războiul din Ucraina. Separat de această mobilizare exemplară, Comunitatea Europeană împreună cu Statele Unite a susținut armata ucraineană cu tehnică militară, în timp ce Executivul european a înăsprit sancțiunile economice la adresa Rusiei.

Sondaj INSCOP: percepția românilor privind războiul din Ucraina

În contextul în care Volodimir Zelenski a fost în ultima perioadă ținta ironiilor pentru vehemența cu care solicită ajutor din partea Occidentului, centrul de cercetare sociologică INSCOP a demarat un sondaj prin care a măsurat percepția cetățenilor români cu privire la războiul din Ucraina.

La întrebarea cine se face responsabil de conflictul de la granița României, aproape 50% din respondenți au declarat fără ezitare că Rusia lui Vladimir Putin poartă toată răspundere pentru ororile din țara vecină. În proporție de 16,6% românii consideră că Statele Unite ale Americii poartă vina războiului din Ucraina.

În proporție de 7% românii pun războiul pe seama acțiunilor întreprinse de Zelenski, iar 5,2% din respondenți consideră că blocul politico-militar NATO este responsabil de izbucnirea conflictului. Aproximativ 20% din cei intervievați nu au răspuns.

Banner afișat la Ambasada Ucrainei

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Majoritatea românilor consideră că Zelenski va ieși câștigător

La întrebarea cine ar câștiga războiul, aproximativ 40% dintre subiecți au considerat că Ucraina deține resursele necesare pentru a obține victoria în fața Rusiei. O treime din respondenți au declarat că Rusia își va atinge obiectivele în Operațiunea Specială de Eliberare, în timp ce 31% nu au știu sau nu au vrut să răspundă.

Cât despre soluțiile care se impun pentru obținerea păcii, persoanele intervievate împărtășesc opinia Occidentului și implicit a Ucrainei. Adică, 64% din respondenți au precizat că Rusia trebuie să se retragă. Totodată, Moscova trebuie redea Kievului cele patru provincii cucerite. Aproximativ 25% dintre români consideră că Ucraina trebuie să facă anumite concesii Rusiei pentru ca pacea să fie restabilită. S-au abținut sau nu au știut să răspundă 11,9%.

Principalele temeri privind războiul din Ucraina

Cât despre temerile generate de război, același sondaj INSCOP relevă faptul că 37,9% din subiecți se tem că războiul va accentua creșterea prețurilor. Aproape o treime din intervievați se tem că Rusia ar putea ataca un stat NATO. în Pentru 7,5% din respondenți, principala temere constă în creșterea numărului de refugiați.

Nu au răspuns sau nu au știut 4,5% dintre persoanele intervievate. Ancheta sociologică a fost efectuată de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese și interpretate în intervalul 15-22 septembrie an curent. Persoanele au fost intervievate prin intermediul chestionarului, iar datele au fost culese prin metoda CATI.

Cercetarea a avut un eșantion de 1550 de persoane adulte. Eroarea maximă admisă a datelor este +/- 2,49%, la un grad de încredere de 95%, potrivit inscop.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News