"A sosit momentul când trebuie să trecem de la vorbe la acțiuni și să scăpăm de dolar ca mijloc de plată universal și să căutăm alte alternative", a declarat Ryabkov. "Mulțumesc lui Dumnezeu, acest lucru se întâmplă și vom accelera acest lucru", a subliniat acesta.

"Pe lângă aceasta, trebuie să luăm măsuri retaliatorii. Având în vedere logica și mentalitatea care există, nu ar trebui să lăsăm să treacă aceste lucruri fără  să răspundem", a subliniat el.

Lipsa unui răspuns direct la această provocare este văzută ca un semn de slăbiciune iar pentru capetele fierbinți de la Washington este un alt motiv pentru a ridica presiunea ", a subliniat diplomatul rus.

În ultimii zeci de ani dolarul a fost valuta dominantă în comerțul internațional, fapt ce a adus beneficii imense sistemului financiar și consumatorilor americani, timp în care guvernul SUA a căpătat o uriașă putere și influență în afacerile internaționale.

În prezent, peste 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari americani, situație ce s-ar putea schimba în contextul în care marile economii globale au început să încheie acorduri bilaterale pentru a nu mai folosi dolarul american în comerțul internațional.