Românii consumă pepene în cantități mari vara, însă deliciosul fruct poate fi foarte dăunător pentru sănătate, mai ales dacă este consumat seara.
Excesul de fructe în perioada verii poate antrena consecințe nefaste pentru sănătate. Pepenele, de exemplu, preferat de mulți români, trebuie consumat cu moderație din cauza cantității de zahăr pe care o conține. În general, este bine să fie evitat consumul de fructe seara, avertizează specialiștii.
Pepenele conține mult zahăr
Mulți români adoră pepenele, și mănâncă felii din acest fruct răcoros la orice oră și în cantități mari. Din păcate, gustul său savuros ascunde un pericol. Este unul din fructele care îngrașă, la fel ca cireșele sau strugurii.
Medicul diabetolog Mihaela Ene recomandă să nu mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi. Fructele, în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari din cauza riscurilor pentru siluetă.
”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara”, a observat medical.
Acest lucru e valabil pentru toate fructele. Mulți oameni, însă, mănâncă fructe atunci când vor să ia o gustare ușoară seara.
Fructele nu trebuie mâncate la cină
”Un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un căuș. Pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, nu are probleme cu greutatea, nu e o problemă să mănânce pe seară, să se răcorească, o felie e pepene sau un bol moderat de cireșe sau 2-3 caise. Însă excesul de aceste fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară seara pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a spus diabetologul, potrivit digi24.ro.
Medicul precizează că și persoanele cu diabet pot mânca fructe, însă doar cantități moderate.