Violențe de stradă, ciocniri între protestatari și jandarmi, gaze lacrimogene, mașini incendiate, 287.000 de manifestanți, un mort, 409 răniți, 282 arestări. Acesta este bilanțul protestelor de sâmbătă care au cuprins întreaga Franță. Un bilanț mult mai grav decât cel din 10 august de la București. Atunci, Europa a sărit să acuze puterea din România de abuz. Acum, Europa tace mâlc.
Sute de mii de oameni au invadat sâmbătă străzile Franței pentru a protesta față de scumpirea masivă a combustibililor. Cifra oficială, furnizată de Ministerul de Interne francez este de 287.000 de protestatari, adunați în 2034 de locuri. Însă manifestanții susțin că cifra aceasta este cu mult mai mică decât în realitate și regimul Macron încearcă să minimalizeze dimensiunea protestelor.
Manifestația, botezată a „vestelor galbene” (după vestele reflectorizante purtate ca semn distinctiv), mobilizată cu ajutorul rețelelor de socializare, și-a propus să blocheze toată Franța. Motivul: în primul rând, creșterea taxelor pe carburanți.
„Vestele galbene” au fost prezente încă de la ora 6 dimineața pe străzi, șosele și alte puncte strategice, iar manifestația a fost pașnică până la un punct. Ministrul de Interne Christophe Castaner a declarat că spre seară s-a înregistrat o schimbare. Manifestanții „pașnici” s-au radicalizat „odată cu apariția turbulenților”, spune demnitarul. Asupra forțelor de ordine de care păzeau autostrada A4 Paris – Strasbourg s-au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar la Réunion ar fi fost folosite „macete”. „A fost o noapte agitată (...) Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuțit”, a spus Castaner. „Au existat bătăi între „vestele galbene” și mult alcool în anumite locuri, iar aceasta a dus la comportamente idioate care pot împinge la violență, iar acest lucru este inacceptabil.”
La Troyes, circa o sută de protestatari au pătruns în clădirea prefecturii unde au „comis distrugeri”.
O manifestație neautorizată din localitatea Pont-de-Beauvoisin, în Savoia, a luat o turnură tragică: o manifestantă a fost ucisă, lovită de o șoferiță care își ducea fiica la spital. Aceasta s-a panicat atunci când mașina a fost oprită de un baraj de manifestanți și a intrat în oameni.
La Paris, circa o mie de manifestanți care au încercat să se apropie de Palatul Elysée au fost respinși de jandarmi cu gaze lacrimogene.
„Vestele galbene” au ieșit și ieri în stradă, făcând apel la simpatizanți pe rețelele de socializare să nu cedeze.
UE cu două viteze: bogații și rudele lor sărace
Evenimentul zilei a încercat să obțină de la politicienii români reacții legate de modul în care văd violențele din Franța, în comparație cu evenimentele din 10 august de la București. Parlamentul European a adoptat marțea trecută, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”.
„Dublu standard, europenii se fac că nu văd”
Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea (foto): „În luna august, deontologii și analiștii propagandei acuzau intervenția jandarmilor din București, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene și forță împotriva unor manifestanți care spuneau că sunt pașnici. Politicienii opoziției, în frunte cu USR și PNL, acuzau instituția Jandarmeriei pentru modul în care și-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acțiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetățenilor.
Iată că azi vedem cum acționează jandarmii francezi în cazul unei manifestații mult mai mari decât cea de la București. Ce au de zis acum cei din opoziție, marii deontologi care acuzau jandarmii români?
Vor face sesizări la ONU, vor merge să ceară o rezoluție împotriva Franței? Aștept cu interes să văd cum vor cere europarlamentarii PNL, care au votat împotriva României, precum și Dacian Cioloș și reprezentanții USR, demisia lui Emmanuel Macron și a guvernului francez după violențele de sâmbătă. Vor cere mult stimabilii europarlamentari condamnarea Franței pentru violențele de sâmbătă? Vor ieși Franz Timmermans sau Jean-Claude Juncker să condamne ce s-a întâmplat în Franța? Va ieși vreun eurodeputat german, poate chiar favoritul doamnei Merkel, Manfred Weber, să apere poporul francez de instituțiile statului, așa cum a făcut în cazul României? Sau vom asista la o nouă indiferență din partea liderilor politici din Uniunea Europeană și la aplicarea dublului standard atunci când vine vorba de state din Vestul Europei?”
„De ce închideți ochii?”
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (foto): „Unde sunteți toti cei care condamnați PSD-ul și Guvernul României, unde sunteți toți care inclusiv in MCV și în rezoluția Parlamentului European făceați vorbire de acțiunea jandarmilor din București? Unde sunteți ipocriților care condamnați totdeauna România atunci când vă place și închideți ochii atunci când același lucru se întâmpla în țările voastre europene preferate? Nu cereți acum și un MCV și în Franța, nu faceți scandal și nu condamnați acțiunea guvernului francez și a jandarmeriei? (...) Cum, măi, ipocriților, tot puneți condiționalități prin MCV României, unde nu sunt asasinate politice, unde nu sunt asasinați jurnaliștii, unde nu sunt atentate teroriste, unde lumea se plimba la sărbători pe străzi fără să le fie teama că un nebun poate intra cu un camion în ei, unde granițele sunt sigure fără ziduri și sârmă și unde chiar și corupția e mult sub nivelul țărilor voastre europene preferate, și nu condamnati , nu faceți MCV-uri și rezoluții parlamentare, țărilor voastre, unde la orice miting bateți și gazați? De ce vă purtați cu dubla măsură și de ce faceți diferențe între noi și voi?”
Ecologia cu orice preț
Prețul motorinei, cel mai folosit combustibil în Franța, a crescut cu 23% în ultimele 12 luni, până la un preț mediu de 1,51 euro/litru, cel mai înalt nivel de la începutul anilor 2000, informează AFP.
Prețul mondial al petrolului a scăzut, însă guvernul lui Macron a mărit taxa pe hidrocarburi cu 7,6 eurocenți/litru și 3,9 eurocenți la benzină, ca măsură pentru implementarea programului său ecologic. Decizia de a aplica noi taxe, de 6,5 eurocenți pe litru la motorină și de 2,9 eurocenți la benzină începând cu 1 ianuarie 2019 a umplut paharul.
Miercurea trecută, într-o tentativă de a detensiona situația, a dat vina pe prețul mondial al petrolului.
Opoziția are altă treabă
PNL, care, de regulă, reacționează prompt la evenimente, nici nu a adus în discuție subiectul. Nici celelalte două partide din Opozițe foarte vocale de obicei, PMP și USR, nu au avut niciun fel de reacție. Liderul PMP, Eugen Tomac, este într-o acțiune la Alba Iulia. USR are alte preocupări, au intrat în etapa finală a votului pe lista pentru alegerile eurparlamentare.