Pentru imigranți, adio restricții! Guvernul italian a lăsat lucrurile în plata Domnului!

De la stânga (La Repubblica) la dreapta (Il Giornale), presa italiană este plină de articole despre lipsa totală de implicare a guvernului italian în ceea ce privește redeschiderea fluxului de imigrație. Guvernul de la Roma nu se mai ocupă nici de aranjamentele internaționale, nici de cererile care vin din teritoriu. Pur și simplu, guvernanții par să lase lucrurile în plata Domnului, cu toate riscurile privind sănătatea publică care există. Iată ce scrie La Repubbllica!

 

“Insula Lampedusa a fost luată cu asalt. Marţi, de dimineaţa până seara, au debarcat patru nave cu imigranţi, iar aproximativ două sute de persoane s-au alăturat celor o sută care, de două zile, sunt adăpostite pe digul Favaloro, într-un singur cort.

Situația de pe insulă pare să fi scăpat de sub control, fiind imposibilă aplicarea măsurilor anti-Covid. Iar vremea bună dă de înţeles tuturor că sosirile de-abia au început.

De mai multe zile, primarul Salvatore Martello a cerut Ministerului de Interne să se aducă o navă care să fie ancorată ​​în apropierea insulei.

La  bordul acestei nave, primarul ar putea  să-i găzduiască pe imigranții care sosesc, Astfel,  nu ar fi silit să-i lase să pună piciorul pe insula, ceea ce ar permite protejarea cetăţenilor din Lampedusa. Primarul nu a primit, însă, niciun răspuns.

Cei aproximativ 150 de migranți salvați săptămânile trecute de ONG-urile Alan Kurdi și Aita Mari, şi-au terminat perioada de carantină și vor trebui găzduiţi în centrele de primire, în așteptarea reluării relocărilor în Europa. Luni, nava a intrat în portul Palermo, însă au putut coborî decât femeile și copiii”.

Povestea începută de La Repubblica e continuată de ziariștii de la Il Giornale. Din câte se pare, Guvernul de la Roma a uitat să apeleze și la sprijinul european care i s-a oferit în materie de imigrație.

“Pe 17 aprilie, când primii migranți au fost transferați la bordul Rubattino de pe nava Alan Kurdi, guvernul a vorbit despre un acord cu UE și Germania pentru relocări. Totul părea rezolvat: porturile închise ONG-urilor și imigranții găzduiți pentru carantină la bordul unei nave ancorate nu departe de intrarea în portul Palermo.

Apoi, după ce carantina se încheia, relocarea în Europa, pe baza unui acord cu Germania și UE.

(...) Când imigranții au fost trimiși de la Rubattino, după ce și-au terminat carantina, a existat sentimentul că ceva este în regulă. Întrebarea a răsunat în mod repetat la Palermo, la fel ca și la Roma: în timpul situației de urgență pentru coronavirus, alte țări europene își vor asuma responsabilitatea de a primi imigranți care ajung în Italia?

Răspunsul a venit de la Uniunea Europeană: "La solicitarea statelor membre, suntem gata să acționăm așa cum am făcut-o în trecut - a declarat purtătorul de cuvânt responsabil de Imigrație și afacerilor interne al Comisiei Europene, Adalbert Jahnz.

„În ceea ce privește situația specifică, care afectează oamenii care au debarcat  în Italia, încă nu am primit o solicitare din partea Italiei pentru a coordona o relocare ".

„De la Roma, prin urmare, nu ar fi ajuns nicio solicitare la UE pentru relocarea celor 186 de migranți. Aceștia din urmă au fost deja transferați în afara Siciliei, dar nu în străinătate: minorii ne însoțiți în Campania, iar adulții la Puglia.

Pe scurt, toți migranții care sosesc de la cele două nave ale ONG-urilor ar putea rămâne, cel puțin în acest stadiu, în Italia. Nicio mutare în străinătate și în alte țări ale UE, cu atât mai puțin în Germania, cum s-a spus la început”.