În ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari din China au construit milioane de apartamente noi, dar peste 20% dintre acestea au rămas goale.
Cum cererea este cu mult sub nivelul ofertei, dezvoltatorii au inventat o strategie originală: pentru a-i îmboldi pe chinezi să cumpere locuințe, ei angajează figuranți cu care populează cartierele goale. Sunt preferați occidentalii, mai ales albii.
Regizorul David Borenstein a realizat un documentar („Rent a Foreigner in China”) despre aceste firme specializate în închirierea de figuranți occidentali. O versiune scurtă a filmului este prezentată pe site-ul New York Times.
În film, poate fi urmărită o scenă suprarealistă între un dezvoltator imobiliar și o tânără de la o firmă de închirieri figuranți, care îi explică avantajele afacerii:
„Este adevărat că albii sunt destul de scumpi, însă prezența lor dă un plus de clasă oricărui loc. Dacă nu aveți destui bani, dar doriți totuși să creați o atmosferă internațională, vă recomand să folosiți negri. Au o personalitate foarte deschisă, însă sunt destul de ieftini, în jur de 1000 de yuani (145 de euro).”
„Aveți și indieni?”, întreabă dezvoltatorul. Reprezentanta agenției spune că ei folosesc indieni destul de rar, și că au aproape același preț ca negrii.
Documentarul prezintă apoi munca de recrutare a figuranților, care constă mai ales în vizitarea barurilor locale. Ea îi caută mai ales pe cei care știu să danseze, să cânte la un instrument sau din gură, căci acest gen de spectacole este foarte apreciat.
Ideea este să faci să se creadă că acești occidentali care au apărut deodată în noile cartiere sunt celebri la ei acasă. Agenția le face fotografii la un studio profesionist și le plăsmuiește o falsă biografie, de genul: Kevin, cântăreț celebru în California.
În fața camerei, unul dintre figuranți rezumă situația:
„Totul este fals. Ne aflăm aici, doar pentru ca să apară niște fețe de albi.”
Realizatorul documentarului precizează că această practică este foarte curentă, însă că, din cauza uriașei oferte de locuințe, cu toți figuranții occidentali, piața imobiliară chineză nu se simte prea bine.