Ungaria vrea să renunțe la dependența de gazul natural. Guvernul de la Budapesta a înțeles diferit față de celelalte executive europene directivele din partea UE. Ministrul ungar de Externe a anunțat de unde va importa electricitate Ungaria.
Gazul natural este cea mai importantă resursă în ceea ce privește aprovizionarea Ungariei cu energie. Guvernul de la Budapeste caută o modalitate de a reduce depedența faţă de această resursă. Soluția pe care a precizat-o ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, este creşterea importului de electricitate. Ministrul a făcut declarația în timpul unei vizite de lucru în Slovenia, vineri, 2 decembrie.
De asemenea, unul dintre cuvintele cele mai repetate în dezbaterile europene este „diversificare”. Guvernul ungar are o percepție diferită față de celalalte guverne europene. Ministrul Peter Szijjarto a explicat că Budapeste a înțeles din directiva UE că nu trebuie să renunţe la anumite surse de energie, ci ar trebui să facă achiziții de energie care provine din cât mai multe resurse diferite şi transportată prin cât mai multe rute posibil.
Acordul va fi semnat la București
Mai mult decât atât, ministrul ungar a continuat prin a spune că ţara sa a lansat două proiecte esenţiale menite să-i garanteze aprovizionarea cu energie pe termen lung. Primul susține interconectarea reţelelor electrice ale Ungariei şi Sloveniei, fapt ce s-a realizat odată cu vizita politicianului. Cel de-al doilea are în vedere achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, via Georgia şi România.
Acordul privind acest proiect urmează să fie semnat la Bucureşti peste două săptămâni, a menţionat Szijjarto. „Aceasta nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protecţie a mediului”, a concluzionat ministrul.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan. În plus, Serbia este dispusă să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria, informează Agerpres.