Pentagonul: Statele Unite vor transfera cel mai sofisticat armament în Asia

Statele Unite vor transfera cel mai sofisticat armament în Asia, inclusiv bombardiere invizibile şi unităţi de apărare cibernetică, a dezvăluit astăzi secretarul american al Apărării, Ashton Carter.

“Echipamentele noastre cele mai moderne şi mai performante sunt în curs de desfăşurare în această parte a lumii”, a declarat Carter în timpul unei vizite oficiale la Seul, a doua etapă a unui mini-turneu al său în Asia, la aliaţii regionali ai Washingtonului, Coreea de Sud şi Japonia.

Ambiţiile strategice ale Chinei, precum şi ameninţarea programului nuclear nord-coreean s-au aflat în centrul consultărilor secretarului american cu omologul său sud-coreean Han Min-Koo.

Potrivit autorităţilor sud-coreene, Coreea de Nord a lansat marţi două rachete sol-aer în Marea Galbenă. “După cum a demonstrat-o o dată în plus cu recentele sale tiruri de rachete, Coreea de Nord persistă în provocare”, a declarat Carter, citat de AFP.

Phenianul a lansat recent mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei, pentru a protesta împotriva exerciţiilor militare comune pe care le desfăşoară anual SUA şi Coreea de Sus, şi pe care le percepe ca fiind o repetiţie generală pentru o invazie a teritoriului nord-coreean.

“Coreea este locul unde noi le cerem forţelor noastre că aibă cel mai mare nivel de reactivitate” la ameninţări, a subliniat joi Carter, în faţa militarilor americani de la baza aeriană Osan, la sosirea sa în peninsulă.

Carter a subliniat că cele două tiruri nord-coreene amintesc cât de “periculoasă” este situaţia din peninsula coreeană şi cât de necesară este prezenţa unei forţe americane “foarte antrenate” pentru susţinerea forţelor sud-coreene.

Există circa 30.000 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud, iar SUA investesc în “capacităţi de vârf, adaptate mediului de securitate dinamic” din peninsula coreeană, potrivit şefului Pentagonului. Bombardiere şi avioane de vânătoare invizibile radar ar putea fi desfăşurate prin rotaţie în Asia, la fel ca şi sisteme de apărare cibernetică, a precizat Carter.

Ashton Carter a declarat că încă nu a discutat cu omologul său proiectul de implementare a sistemului de apărare anti-rachetă THAAD în peninsula sud-coreeană.

Proiectul este unul controversat în Coreea de Sud, în special din cauza opoziţiei Chinei, care îl percepe ca pe o ameninţare la adresa propriilor sisteme de rachetă. “Încă nu suntem în punctul de a începe să discutăm cu cineva despre desfăşurarea lui”, a dat asigurări Ashton Carter.

Liderul de la Pentagon îşi va încheia turneul său în Asia în acest sfârşit de săptămână, la Hanoi, unde se află sediul comandamentului militar american pentru zona Pacific, mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.