Planul Pentagonului este revoluţionarea US Marines Corps adaptându-l la noile exigenţe pentru a înfrunta China.
Un scenariu complicat şi tăcut
Din momentul scenariului în care ar putea să fie cerut sprijinul Marines pentru Marea Chineză Meridională, SUA s-au gândit bine pentru adaptarea Corpului la un scenariu complicat şi tăcut. E adevărat că Marines sunt de fapt o desfăşurare independentă potenţial capabilă să gestioneze un război autonom, cum s-a mai întâmplat de exemplu în 1991 în Kuwait City. Dar vremurile s-au schimbat, ca şi ameninţările de respingere.
Şi astfel, pentru a fi competitivi odată cu expansiunea navală chineză în regiunea indo-pacifică , s-a prevăzut o schimare totală, atât ca strategie conceptuală cât şi ca model operativ. După cum a scris La Repubblica, de acum până în 2030 o mare reformă va subţia Corpul, micşorând frumseţea de 12.000 de oameni şi reducând numărul de avioane. Să ne amintim că Corpul Marines poate conta pe propriile tancuri, elicoptere, tunuri, autopropulsate şi chiar avioane.
Noua strategie a Marines
Scenariul de bătălie nu mai este ca un deşert pierdut printre dune de nisip prin cine ştie ce localitate mărginaşă din Orientul Mijlociu. Pentru a acţiona în apele agitate ale Mării Chineze Meridionale, Marines va trebui să fie mai agili în aşa fel încât să cucerească „fortăreţele” create de chinezi. Beijingul a plantat radare, sisteme de bruiaj electronice şi a pus rachete cu rază lungă de acţiune, atât anti-navă cât şi anti-aeriene. Mai mult: Dragonul şi-a întărit submarinele, unele dintre ele nucleare sau capabile să ransporte rachete balistice. Fără a mai lua în considerare diferitele piste pentru bomardiere şi cazarme cu trupe de asalt.
Din punct de vedere tehnic, obiectivul armatei chineze este unul dublu: să apere aceste aşa-zise „bule de securitate” şi în acelaşi timp să evite ca duşmanul să poată efectua activităţi ostile în interiorul lor. Vorbim de o rază de acţiune variabilă care poate să se extindă pe sute de kilometri. O aşa distanţă fiind pentru a permite apărătorilor să-şi stabilească propria rază de acţiune.
Marea Chinei Meridionale este plină de „bule” asemănătoare
Misiunea de a distruge astfel de cetăţi curând va fi încredinţată chiar vestiţilor marines. Modelul de acţiune al Corpului va trebui să interpreteze un rol special: să penetreze apărarea chineză şi să distrugă staţiile de lucru. Două vor fi armele pe care United States Marine care vor avea sarcina aceasta: avioanele invizibile F-35 şi infanteria super acoperită. Dar în ipoteticul plan al Washingtonului celebrii marines nu va trebui doar să atace ci să se şi apere. Iată atunci sigur că vor fi solicitaţi şi să limiteze mişcările flotei inamice, de exemplu încredinţând această sarcină bateriilor mobile de rachete anti-navă plasate pe vreuna din insulele din zonă.
Prima regulă: să nu se lase descoperiţi
Să încercăm să înţelegem mai bine acest modus operandi al Marines în scenariul Mării Chineze Meridionale. După cum a scris Forbes, sarcina unui presupus batalion american este aceea de a descoperi navele de război chineze, să le semnaleze poziţionarea Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite şi să sâcâie aceste nave cu rachete.
Atenţie însă, fiindcă toate acestea trebuie făcute coordonându-se cu alte avanposturi SUA din regiune şi să fie gata să se mute rapid de la o insulă la alta. Condiţia sine qua non pentru a avea câştig de cauză, în fapt, este doar una singură: să nu se lase descoperiţi! Mai ales că vorbim despre „curtea casei chineze”. Iar aici China are mai multe nave, avioane şi trupe decât SUA.
Partea cea mai complexă a misiunii Marines priveşte comunicaţiile
Cum faci să comunici cu aliaţii rămânând în umbră? US Defense Advanced Research Agency lucrează la noi sisteme de comunicare care folosesc benzi de frecvenţă superioare HF. În consecinţă implicând radiourile HF într-un mod invizibil, rămâne opţiunea cea mai recomandată, notează Insideover.