Armata americană a confirmat că a zburat săptămâna aceasta cu un avion -spion deasupra Ucrainei. A fost prima dată când un E-8C JSTARS a survolat țara, a declarat un oficial militar pentru CNN. Zborul are loc pe fondul preocupărilor continue cu privire la acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.
SUA au trimis o aeronavă de supraveghere, tip spion, într-un zbor deasupra Ucrainei săptămâna aceasta, întrucât Rusia continuă să mențină o forță mare în apropierea graniței cu Ucraina, perpetuând temerile că Rusia ar putea lua măsuri militare împotriva vecinului său, anunță Business Insider.
Într-o premieră pentru armata americană, forțele aeriene americane au zburat luni cu o aeronavă E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System (JSTARS) concepută pentru a colecta informații la sol. Zborul a avut loc în partea de est a țării, a declarat miercuri un oficial al Comandamentului European al SUA pentru CNN. Avioanele E-8C JSTARS sunt versiuni militare ale Boeing 707-300 capabile să ofere capacități de gestionare a luptei, comandă și control și informații, recunoaștere și supraveghere.
Traseul de zbor a aeronavei nu a fost dezvăluit, la fel ca și detaliile informațiilor colectate în timpul zborului, care a fost efectuat cu permisiunea Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al EUCOM Lt. Cmdr. Russ Wolfkiel a spus pentru CNN doar că zborurile americane din acea parte a lumii sprijină „diverse obiective de informații ale SUA și ale coaliției”.
Antena cu matrice de fază lungă și laterală a avionului din radom oferă un câmp vizual de 120 de grade și poate aduna informații despre forțele terestre pe aproximativ 30.000 de km pătrați, potrivit Forțelor Aeriene SUA. După cum a menționat CNN, un E-8C care zboară deasupra Ucrainei ar putea observa activități militare de ambele părți ale graniței țării cu Rusia.
Rusia anunță retragerea trupelor, americanii nu-i cred
Rusia a anunțat în weekend că își retrage aproximativ 10.000 de militari din zonă în urma încheierii exercițiilor militare. Totuși, se crede că Rusia are încă o prezență militară semnificativă în apropierea Ucrainei.
La începutul lunii decembrie, The Washington Post a spus că acumularea de efective a armatei ruse în apropierea Ucrainei a fost undeva între 70.000, conform estimărilor SUA, și 94.000, conform evaluărilor ucrainene. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat ulterior pentru Military Times că există până la 120.000 de soldați ruși în zonă.
Imaginile din satelit luate în ultimele două luni, inclusiv recent săptămâna trecută, au araat o serie de unități de luptă tactice rusești, precum și vehicule militare și alte echipamente în locații din apropierea Ucrainei. Rusia a negat în repetate rânduri că are planuri de a întreprinde acțiuni militare agresive împotriva Ucrainei, dar aceste negături au contribuit puțin la atenuarea îngrijorărilor.
La începutul acestei luni, un oficial al administrației Biden a împărtășit presei informații, explicând că „planurile ruse prevăd o ofensivă militară împotriva Ucrainei la începutul anului 2022” și ar putea „implica o mișcare extinsă a 100 de grupuri tactice de batalion cu aproximativ 175.000 de soldați, împreună cu blindate, artilerie și logistică"
Pe fondul temerilor că Rusia ar putea decide să invadeze Ucraina, SUA au avertizat în mod repetat asupra consecințelor, care ar include sancțiuni economice și financiare grave pentru Rusia.
Grupul Naval din Mediterana a primit ordin să nu plece
Săptămâna aceasta Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat grupului naval condus de portavionul Harry S. Truman al Marinei SUA să rămână în Mediterana, mai degrabă decât să se mute în Orientul Mijlociu, pentru a-i asigura pe aliații și partenerii americani din Europa că există o forță de reacție rapidă. Se așteaptă ca navele de război să rămână în zonă pe parcursul discuțiilor planificate dintre SUA și Rusia și dintre NATO și Rusia, a informat CNN.
În plus, președintele Joe Biden a semnat luni proiectul de lege anual pentru cheltuielile de apărare, aprobând un ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, iar miercuri, s-a fost anunțat că Biden va avea un o nouă convorbire cu președintele rus Vladimir Putin.
„Cred că ambii lideri văd că există o valoare reală în discuțiile directe, că suntem într-un moment de criză de câteva săptămâni și că va fi nevoie de un nivel ridicat de implicare. Vrem să încercăm să găsim o cale către deescaladarea conflictului”, a explicat reporterilor un oficial înalt al administrației Biden, potrivit NPR.