SUA, un nou tip de bombă atomică. Anunț de la Pentagonul

SUA, un nou tip de bombă atomică. Anunț de la Pentagonul Sursa: Razvan Ionut Dragomirescu | Dreamstime.com

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al SUA va produce un nou tip de bombă atomică, B61-13.

Statele Unite intenționează să producă un nou tip de bombă atomică, B61, se precizează într-o declarație a Pentagonului.

„Astăzi, Departamentul Apărării a anunțat că Statele Unite intenționează să producă o versiune avansată a bombei nucleare în cădere liberă B61, denumită B61-13”, se arată în document, scrie adevarul.ro.

bombă nucleară

Sursa: EVZ

Cea mai mare bombă atomică din lume

În arsenalul nuclear al Rusiei se află o bombă care are o putere de 2.500 de ori mai mare decât cele lansate de americani în Japonia, la Hiroshima și Nagasaki. Bomba a fost denumită „Țar”, având în vedere dimensiunile sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul declanșării unui război nuclear, provocat de Rusia, pare din ce în ce mai plauzibil, în contextul evoluției războiului din Ucraina. În condițiile în care Vladimir Putin nu reușește să-și atingă obiectivele propuse, din cauza rezistenței îndârjite a trupelor ucrainene. Amenințarea nucleară a crescut.

De asemenea, experții se întreabă câte arme nucleare există, cine le deține și cât de puternice sunt.

Care sunt statele lumii care dețin bombă atomică

Conform estimărilor, cele nouă state nucleare ale lumii – China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite – dețin în total aproximativ 13.000 de focoase nucleare.

Informațiile au fost prezentate de reprezentanții Asociației pentru Controlul Armelor.

Aceștia nu sunt siguri că datele sunt precise și că nu ar fi mult mai multe focoase. Ei se bazează pe informațiile disponibile publicului care ar putea fi inexacte. Aceasta deoarece anumite state nu și-au dezvăluit toate datele despre arsenalele nucleare pe care le dețin.

Rusia şi SUA, de acord să îşi reducă arsenalul nuclear

Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au acceptat în 2010 un tratat prin care se angajau să limiteze la 1.550 numărul de ogive nucleare pe care le deţine fiecare dintre cele două state, cu 30% mai puţin decât prevăd tratatele din prezent.

Putin pregătește anularea Tratatului care interzice testele nucleare

Vladimir Putin a declarat la începutul lunii octombrie că este „teoretic posibilă” revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

Vladimir Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de actualizare. Dar, încă nu ştie să spună dacă Rusia ar trebui sau nu să reia testele nucleare.

bombă nucleară

Sursa foto: Arhiva EVZ