Pensionarul care primește 10.000 de euro pe lună. S-a retras din activitate în urmă cu 5 ani

Pensionarul care primește 10.000 de euro pe lună. S-a retras din activitate în urmă cu 5 ani Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fost magistrat, din Alba Iulia, fost procuror general al României, încasează o pensie fabuloasă, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii. În România, magistrații primesc indemnizații speciale.

Cel mai bogat pensionar „special” din Alba-Iulia este, la acest moment, Augustin Lazăr, fost procuror general al României. Conform ultimelor date de la Casa Națională de Pensii, furnizate la cererea ziarulunirea.ro, încasează lunar o pensie de 50.359 de lei, peste 10.000 de euro/lună, de aproximativ  50 de ori mai mare ca pensia minimă și de 21 de ori mai mare ca pensia medie din sistemul public, bazată pe contributivitate.

Pensionar „special” în România. Cine este Augustin Lazăr

Augustin Lazăr

Augustin Lazăr. Sursă foto: Arhiva EVZ

Augustin Lazăr este un profesor universitar și autor de publicații juridice, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din 28 aprilie 2016 până pe 27 aprilie 2019, conform datelor publicate de Ministerul Public.

Augustin Lazăr a ieșit la pensie  în urmă cu cinci ani, deși se pregătea să-și depună candidatura pentru un nou mandat de procuror general.  Numele său a fost implicat într-un scandal public, care face referitre la activitatea sa de dinainte de 1989. Lazăr a fost numit, în spațiul public, „procuror torționar”. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputația profesională și i -a admis cererea de pensionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, Augustin Lazăr nu este cel mai bogat pensionar din România.  Gheorghe Bălășoiu este  magistratul cu cea mai mare pensie din România și probabil și din Europa, potrivit Antena 3. Acesta încasează aproximativ 12.000 de euro lunar.

Cine primește pensii speciale

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi

. Sursă foto: arhivă EVZ

Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul asimilat judecătorilor sunt beneficiarii pensiilor speciale.   Condiția oficială este să aibă minimum 60 de ani și cel puțin 25 de ani în sistem. Se pot pensiona mai devreme de împlinirea vârstei, la cerere. Personalul auxiliar al parchetelor și instanțelor se alătură și el categoriei favorizaților.

Lor li se adaugă procurorii, judecătorii și consilierii financiari ai Curții de Conturi. De asemenea, paramentarii personalul navigant și membrii corpului diplomatic și consular, angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale, angajații serviciilor de informații fac parte din categoria „pensionarilor speciali”.