Pensionarii militari și polițiștii din penitenciare protestează. Nemulțumirile care îi scot în stradă

Pensionarii militari și polițiștii din penitenciare protestează. Nemulțumirile care îi scot în stradă Sursa foto: Arhiva EVZ

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - organizaţie care cuprinde atât pensionari militari, cât şi poliţişti aflaţi în pragul vârstei de pensionare - anunţă că nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, aceştia reclamând ”incoerenţa legislativă şi discriminarea”. Pensionarii militari vor protesta, joi, la Bucureşti. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că se alătură protestului.

”În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis SNPPC, printr-un comunicat de presă.

Pensionarii militari, nemulțumiți de noua Lege a pensiilor

Potrivit documentului citat, aceste nemulţumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 şi adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar / profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept şi pensionarii militari.

”Pentru repararea acestei discriminări, SNPPC s-a adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar  / profesional al cadrelor în rezervă şi în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare şi poliţiştilor în activitate (nu am susţinut din start amendamentul care făcea referire la actualizarea gradului rezerviştilor prin modificarea Statului cadrelor militare, pentru că acesta nu întrunea condiţiile de principiu privind legalitatea şi constituţionalitatea unei astfel de abordări a situaţiei în cauză)”, se mai arată în documentul citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protest în fața Catedralei Mântuirii Neamului

Sindicaliştii anunţă un protest, pentru data de 9 mai. ”Dat fiind faptul că modificarea legislativă în discuţie încă este tergiversată, considerăm că protestul organizat de Forumul SAOPSN, în data de 9 mai 2024, începând cu ora 12,00, în apropierea sediului MApN (pe trotuarul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum reiese din Protocolul semnat cu Primăria Capitalei), urmat de un marş către Camera Deputaţilor, sunt în concordanţă cu revendicarea legitimă a pensionarilor militari, revendicare susţinută şi de un Comunicat oficial din data de ieri, 6 mai, al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MAI (ANCMRR)”, se mai arată în comunicatul de presă.

Polițiștii din penitenciare acuză discriminări

De asemenea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că se alătură protestului militarilor rezervişti organizat joi. ”Poliţiştii de penitenciare şi militarii rezervişti cer eliminarea discriminărilor şi inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi rezolvarea problemelor din armata română, situaţii nesecurizante care pun România pe radarul ţărilor vulnerabile la nivel internaţional.  Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că muşamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) şi incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să ţină permanent legătura cu costurile unei vieţi decente fac din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranţei şi apărării României în contextul geo-politic foarte fragil”, transmit sindicaliştii din penitenciare. Preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu, îl acuză pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, pe care îl cataloghează ”ca fiind iresponsabil şi inconştient, deoarece nu depune niciun fel de diligenţă pentru rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi şi/sau rezervişti, situaţie alarmantă care face ca mii de militari să demisioneze anual, întrucât armata nu mai este un domeniu atractiv”. ”În contextul menţinerii conflagraţiei de la graniţele României, sindicatele din penitenciare solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrului, Marcel Ciolacu, să intervină direct pentru rezolvarea inechităţilor privitoare la pensiile militare de stat, deoarece militarul rezervist a devenit Cenuşăreasa în povestea guvernării scrise de PSD şi PNL”, mai susţin sindicaliştii din penitenciare.