Au mai rămas puţine zile până când veniturile pensionarilor se vor rotunji, dar bucuria nu tine prea mult deoarece ajutoarele de la stat nu vor mai fi date şi în luna februarie.
Mai exact, pensiile românilor cresc de la 1 ianuarie 2023, atât în ceea ce priveşte valoarea punctului de pensie, cât şi valoarea ajutoarelor. Astfel, pensiile vor fi mai mari în ianuarie, dar vor scădea, spre exemplu, în februarie deoarece acele ajutoare nu se vor mai da. Punctul de pensie va fi mai mare cu 12,5%, adică 1785 de lei, iar pensia minimă ajunge la 1125 de lei de la 1000 de lei.
Cine va primi acele ajutoare (pe lângă pensie) de la 1 ianuarie
Daniel Baciu a venit cu noi detalii în ceea ce privește ajutoarele de la stat pentru o anumită categorie de pensionari: „Toate aceste cifre sunt practic o consecință a votării Legii 369 pe 2022, respectiv Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care reglementează toți acești parametri.
Apoi, pe lângă cei 200 de lei pe care îi va primi omul în plus, mai primește și acele ajutoare one-off, care sunt în foarte clar stipulate, acel ajutor financiar care se dă în funcție de cuantumul pensiei, și vorbim aici despre acel cuantum până în 1500, între 1500 și 2000 de lei și, respectiv, între 2000 și 3000 de lei.
Vreau să specific, 500 de lei în luna ianuarie și mai ia încă 500 de lei în luna octombrie, pentru că acest ajutor financiar se acordă în două tranșe egale, respectiv în luna ianuarie și în luna octombrie” a explicat şeful Casei de Pensii
Ajutoarele suplimentare pe care le primesc pensionarii
Ajutoarele pe care le primesc pensionarii români, de la 1 ianuarie, sunt următoarele:
1. Pentru cei care au pensii până în 1500 de lei, este 1000 de lei ajutorul, dar se împarte în două tranșe, una în ianuarie şi una în octombrie.
2. Pentru cei cu pensia între 1.500 - 2.500 de lei, ajutorul este de 800 de lei, adică 400 de lei în ianuarie şi 400 de lei în octombrie.
3. Pentru cei cu pensia între 2.500 şi 3000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, bani împărțiți în ianuarie și octombrie, câte 300 de lei.
De ce nu primesc ajutoare şi cei cu pensia de 3.000 de lei
Daniel Baciu a explicat cum s-a ajuns la acel prag pentru ajutoarele sociale: „Deci s-a ajuns la acest prag pentru că bugetul este sustenabil numai dacă am ajuns la această sumă de 3000 de lei. Trebuie să ținem cont și de realitățile bugetare și de veniturile pe care le încasăm din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale de stat”, a răspuns Daniel Baciu când a fost întrebat de ce nu s-au dat ajutoare şi pentru cei cu pensia peste 3.000 de lei.
Pe data de 3 ianuarie noi virăm deja prima tranșă către Compania Națională de Poștă. Banii vor trebui să aibă un circuit bancar din trezorerii trebuie să o meargă în conturile Companiei Naționale de Poștă. Probabil că imediat în zilele următoare se vor începe să se facă plățile”, a precizat şeful Casei de Pensii.
Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie
Începând cu data de 1 ianuarie, cei care doresc să-şi completeze vechimea, au de parcurs câțiva paşi. Spre exemplu, pentru o persoană care vrea să-şi cumpere trei ani de vechime, suma rezultată după calcule este destul de mare.
„Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei”, a exemplificat Daniel Baciu.
Important! Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate, scrie antena3.ro.