Pensionarii nu mai scapă de griji și probleme, mai ales după marea recalculare care nu-i avantajează pe toți. Iar de la 1 ianuarie, chiar dacă pensiile cresc în funcție de valoarea inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut, există și excepții, din păcate.
Pensionarii care vor pierde 300 lei la pensie de anul viitor
Potrivit gandul.ro., în jur de 700.000 de pensionari vor pierde 300 lei la pensie, începând cu data de 1 ianuarie 2025, deoarece pensia acestora va fi înghețată, în coparație cu veniturile celorlalți pensionari care primi o nouă indexare la începutul anului.
Mai exact, pensionarii care au avut la recalculare o pensie mai mică, au primit o sumă de la stat pentru ca pensia lor să nu scadă. Numai că, în cazul în care valoarea indexării a fost mai mică decât suma de care pensionarul a avut nevoie de la stat ca să rămână cu pensia în plată la recalculare, atunci acel pensionar nu va avea pensia indexată de la 1 ianuarie.
Marcel Boloș a anunțat că legea va fi respectată. Astfel că pensia se va indexa, la 1 ianuarie, cu valoarea inflației, la care se adaugă 50% din creșterea medie a venitului brut.
Cu cât se vor indexa pensiile de la 1 ianuarie 2025
Toți pensionarii așteaptă indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025, deoarece prețurile la alimente au crescut și cresc, iar facturile la energie și gaze vor exploda în această iarnă.
Practic mărirea pensiilor, după recalculare, nu acoperă toate aceste scumpiri, iar costul minim pentru o persoană este estimat la 3.807 lei pe lună, în contextul în care majoritatea românilor au pensii sub 3000 de lei.
Se presupune că pensia se va indexa cu valoarea inflației, în jur de 6%, la care se adaugă jumătate din creșterea medie a venitului brut, în jur de 4-5%). Încă nu este nimic stabilit.
Indicele de creștere a inflației pe ultimii doi ani a fost de 16,4%
Potrivit liderului de sindicat Bogdan Hossu, ar fi indicată o indexare de peste 10 procente. În opinia sa, dacă legea rămâne așa cum este la ora actuală, numărul de pensionari care nu vor primi indexarea la 1 ianuarie va fi undeva în jur de 700.000. Sunt incluse două categorii, cei cu condiții de muncă speciale sau deosebite și persoanele cu dizabilități.
„Creșterea nu va fi așa cum spun unii decidenți politici de 13,6%. Nu se dă doar inflația plus o creștere de 50% din venitul brut, este limitată și de două condiționări: indicele de colectare a contribuțiilor sociale pe ultimii doi ani și indicele de creștere a inflației. Iar indicele de creștere a inflației pe ultimii doi ani este de 16,4%, indicele de colectare este de 10,4%, deci conform legii, indexarea de la 1 ianuarie va fi de 10,4%”, a explicat Bogdan Hossu.