Pensionara abonată la licitaţiile de la aeroport

Pensionara abonată la licitaţiile de la aeroport

Trei licitaţii derulate de Aeroportul Sibiu au fost adjudecate de o firmă înfiinţată în luna iunie de o femeie de 70 de ani, din judeţul Vaslui.

Trei contracte cu Aeroportul Internaţional Sibiu, în valoare de 1,1 milioane de euro, au fost câştigate în ultimele zile de o firmă de apartament înfiinţată în această vară.Patroana este o femeie în vârstă de 70 de ani, născută într-o localitate care nu există. La fiecare dintre cele trei licitaţii ce au drept obiect livrarea unor utilaje aeroportuare, singura ofertă a fost cea a firmei Baumann Airport Technik, înfiinţată pe 17 iunie 2010, la Braşov. Primul contract, în valoare de 272.900 de lei, fără TVA, a fost semnat pe 25 august, firma Baumann obligându-se să livreze o bandă autopropulsată pentru încărcarea/ descărcarea bagajelor.

În aceeaşi zi, reprezentanţii Aeroportului Sibiu au încheiat încă un contract cu firma din Braşov, în valoare de peste 1,82 de milioane de lei, fără TVA. Obiectul acestui contract: livrarea unei auto speciale pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

Al treilea contract, în valoare de 1,61 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat opt zile mai târziu, pe 2 septembrie, când Baumann Airport Technik se angaja să livreze un agregat de degajat zăpada şi întreţinere a suprafeţei de trafic.

Proprietar greu de găsit

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Baumann Airport Technik a fost înfiinţată pe data de 17 iunie 2010, când Aeroportul din Sibiu lansase deja licitaţiile pentru două din contractele pe care avea să le câştige firma din Braşov. Capitalul social depus pentru Baumann A.T. este cel minim, de 200 de lei, iar sediul social se află într-un apartament din Braşov.

Unic asociat al societăţii este o anume Maria Grigoraş, care n-a mai deţinut nicio firmă în România, conform datelor de la Registrul Comerţului. Aceleaşi date arată că Grigoraş s-a născută pe 4 august 1940, în Stân căneşti, judeţul Vaslui. "Noi nu avem o astfel de localitate în judeţ", ne-a declarat telefonic secretara Consiliului Judeţean Vaslui, după ce a analizat nomenclatorul localităţilor.

"Poate Stâncăşeni", ne sugerează, în final, femeia. Dar autorităţile locale din comuna Stâncăşeni n-au ştiinţă de vreo persoană care să se numească Maria Grigoraş.

Şi administratorul firmei este nou în afaceri

Nici administratorul firmei nu a mai avut, până în vara acestui an, legături cu domeniul afacerilor. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Răducu Adrian Onose e născut tot în judeţul Vaslui, în oraşul Bârlad.

Contactat telefonic, Răducu Adrian Onose s-a arătat iniţial deschis discuţiilor, dar când l-am întrebat despre unicul asociat al firmei a oprit conversaţia. "Îmi pare rău, nu pot face declaraţii pe această temă. Nici despre Maria Grigoraş nu vă pot spune nimic", a răspuns scurt administratorul firmei. Directorul aeroportului: actele sunt în regulă

Augustin Sava, directorul Aeroportului Internaţional Sibiu, spune că toate licitaţiile şi contractele sunt legale: "Am lansat licitaţiile pe SEAP, au putut să le vadă oricine din Europa. Nu intră în atribuţiile mele să verific cine e asociatul uneia sau altei firme care vine să liciteze. Din punctul de vedere al actelor depuse la dosar, totul a fost în regulă. Mai ales că există autorizaţie de la Autoritatea Aeronautică Civilă".

Ofertă cu 100 de lei mai mică decât preţul estimat

Cel mai important contract câştigat de firma Baumann Airport Technik a fost cel privind achiziţionarea unei autospeciale PSI. Licitaţia a fost lansată încă din aprilie 2010, dar procedura a fost contestată de firma slovenă Mettis International pentru că în caietul de sarcini nu se specifica în mod clar dacă autorizaţiile de la Autoritatea Aeronautică Civilă trebuie prezentate la depunerea ofertei sau la livrarea autospecialei.

Licitaţia a fost suspendată pe 1 iunie, când s-au modificat şi criteriile de participare şi au fost acceptate autorizaţiile date de autorităţile aeronautice civile ale altor state. Firma slovenă a pierdut contestaţia şi aşa s-a făcut că singura ofertă din data de 12 iulie a fost cea a firmei Baumann A.T. Preţul cerut de Baumann Airport Technik pentru autospecială a fost cu 100 de lei mai mic decât cel estimat de aeroport (1.826.900 de lei, fără TVA).

"Nu intră în a tribuţiile mele să verific cine e asociatul uneia sau altei firme care vine să liciteze. Totul a fost în regulă.", AUGUSTIN SAVA, director Aeroportul Sibiu

ASOCIERE

"Ne facem treaba, suntem firme serioase"

La două dintre licitaţii, firma Baumann A.T. a participat în asociere cu o altă firmă din Braşov, Kronair, deoarece, fiind nou-înfiinţată, nu ar fi îndeplinit criteriul privind cifra de afaceri.

De altfel, Kronair a derulat şi alte contracte cu Aeroportul Sibiu, furnizând utilaje, servicii şi materiale în valoare de peste 1,81 milioane de lei, fără TVA. La fel ca şi în cazul Baumann, firma Kronair a avut "norocul" să participe singură la licitaţiile respective.

Firmă cu patru angajaţi

Firma Kronair din Braşov e deţinută de Mihail Ciprian Oprescu, în vârstă de 32 de ani, din Braşov. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma sa nu a avut niciodată mai mult de patru angajaţi, cât a înregistrat anul trecut, iar "vârful" afacerii l-a reprezentat anul 2008, când cifra de afaceri a crescut de peste şase ori, ajungând la peste 8,5 milioane de lei. În 2009, însă, cifra a scăzut la 5,1 milioane de lei, iar pierderile trecute în bilanţul contabil sunt de peste trei milioane de lei. Fără datorii la stat, însă.

Întrebat de reporterii EVZ de ce s-a asociat cu Baumann Airport Technik, din moment ce experienţa şi cifra de afaceri îi permiteau să participe la licitaţie cu firma proprie, Mihail Oprescu a răspuns evaziv. "Am căutat să mă asociez din cauza potenţei financiare a celorlalţi. Este greu să ai echipament pentru orice licitaţie", ne-a declarat Oprescu.

Când am întrebat despre unicul asociat al firmei Baumann A.T. şi cum putea să-l ajute în afaceri o firmă abia înfiinţată de o femeie de 70 de ani, patronul Kronair a încercat să scurteze discuţia. "Avem şi noi afaceri de dus. Angajaţi de plătit. E ultima mea problemă acum să vorbesc despre cine e. Mi-ajunge. Noi ne facem treaba, suntem firme serioase", a conchis Mihail Oprescu.

Ne puteți urmări și pe Google News