Cel mai bogat român din 2013, conform Top 300 Capital, Ioan Niculae, își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Găești, județul Dâmbovița. Patronul de la InterAgro și al echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat, în aprilie, la doi ani și șase luni pentru finanțarea ilegală a PSD, în dosarul în care a fost condamnat și „Baronul” de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Deși Niculae trebuia cazat la Penitenciarul Giurgiu, acesta a obținut transferul la Găești.

Niculae, cazat la clasa I

Conform celor de la asociația pentru protecția drepturilor omului Apador-CH, condițiile de detenție sunt cele mai bune dintre cele întâlnite în sistemul penitenciar din România. Față de Rahova sau Giurgiu, aici e ca la pension, așa cum ne povește un fost dețin


FOTO:  Ioan Niculae a cerut, luna trecută, eliberarea condiționată după ce a scris cinci cărți. Judecătorul nu a închis ochii, refuzând solicitarea În realitate, condițiile de la Găești sunt la fel de proaste în două din cele trei corpuri de pușcărie, însă în clădirea denumită E1 condițiile sunt de clasa lux sau clasa întâi, cum spune deținutul.

Aici se află cazat Ioan Niculae, și tot la „clasa I” au mai fost cazați Victor Babiuc și Dumitru Cioflină, condamnați alături de Gigi Becali în dosarul „Schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării”.


FOTO: Babiuc (la un eveniment umoristic) a primit rapid la Găești dreptul de a munci în libertate și apoi de a fi eliberat condiționat Condițiile de la penitenciarul pension sunt următoarele, conform unui raport al Apador-CH.

● Sunt cazați în jur de 40 de deținuți în clădire;

● Camerele sunt cu patru paturi. Una dintre ele este cu două paturi;

● Fiecare deținut are în medie peste 5 mp, dublu față de media din închisori;

● Apa este proaspătă;

● Meniul zilnic este alcătuit la prânz din: ciorbă de fasole, pilaf cu carne și salată verde din producție proprie. De obicei, la cină se pregătește salată orientală.

● Pentru activități sunt: curți generoase pentru plimbare, un teren de sport mare, o sală de sport și amenajări pentru fotbal, tenis și baschet.

● Sala de sport are aparate de forță și cu dușuri.

Portrete de nomenclaturiști

Datorită condițiilor de pension, raportate la restul închisorilor, condamnați care erau personaje cu influență în fostul regim comunist au cerut transferul la Găești și li s-a aprobat solicitarea.


FOTO:Dacă deținuții VIP au baie particulară, condamnații de la Secția E3 au un singur grup sanitar pe etaj

 


 


 

  • Ioan Niculae a studiat la Școala de ofițeri de miliție și securitate de la Băneasa. A lucrat la Întrepriderea de Comerț Exterior în anii '80, în sectorul export îngrășăminte chimice.
  • Victor Babiuc, fostul ministru al Apărării, a mai fost, în anii '70, și consilier juridic, șef la Ministerul Comerțului Exterior.
  • Dumitru Cioflină, șef al Statului Major al Armatei Române (1991-1997), a deținut funcții de conducere și înainte de 1990 în Armata Română.