La ei, cumulul nu poate fi interzis. Pensiile speciale ale parlamentarilor și judecătorilor rămân neatinse

La ei, cumulul nu poate fi interzis. Pensiile speciale ale parlamentarilor și judecătorilor rămân neatinse

După ce, pe 20 decembrie 2017, Guvernul interzicea, printr-o ordonanță, orice fel de cumul de pensii „de stat”, dar în ultima zi lucrătoare a anului trecut Executivul revine cu un nou act normativ care modifică schimbarea. Beneficiari sunt 8.980 de pensionari „speciali”

Guvernul condus de Mihai Tudose a „modificat schimbarea”, cum se spune în popor. Să explicăm. Pe 20 decembrie, în Monitorul Oficial nr. 1010, era publicată Ordonanța de Guvern nr. 103 din 2017. Aceasta adăuga la Art.51 din Legea 253/2010, următoarele paragrafe:

„(2) Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor categorii de pensii dintre cele prevăzute la alin. (1) optează pentru obţinerea uneia dintre acestea.

(3) Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

(4) Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/ indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiei în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintrun sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.”

În urma acestui act normativ, practic, niciun cumul de pensii plătite de stat (indiferent de fond) nu mai era permis. Măsura urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

„Au reparat o greșeală”

Pe 29 decembrie, ultima zi lucrătoare a anului trecut, supriză! Guvernul publică în Monitorul Oficial, Ordonanța 116/2017, care arată că care abrogă alineatele 4 şi 5. Adică este permis cumulul pentru beneficiarii pensiilor speciale! „Au reparat o greșeală, pentru că măsura nu putea fi aplicată din cauza legilor speciale în vigoare”, a explicat avocatul consultat de EVZ. Potrivit statisticii CNPP de la sfârșitul lunii noiembrie 2017, pensii speciale primesc 8.900 de foști angajați: din sectorul aeronautic civil navigant profesionist, ai Corpului Diplomatic şi Consular, ai Curţii de Conturi, procurorii și judecătorii, personalul auxiliar din instanțe și parchete, funcţionarii parlamentari, dar şi senatorii și deputații. Dar, pensiile lor, prin legile speciale date pe fiecare ramură, „sunt achitate o cotă parte din bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS, n.r.) și o alta direct de la bugetul de stat. Deci „este din start un cumul de sume, pe care nu ai cum să-l interzici în situația actuală. Varianta inițială ar fi picat, oricum, la Curtea Constituțională”, a mai arătat avocatul consultat de EVZ.