Guvernul României are mai multe scenarii de impozit progresiv. Mai exact, pe masa de lucru se află și propunerile venite de la Fondul Monetar Internațional cu privire la impozitarea salariilor, dar şi a pensiilor.
Antena 3 a obținut în exclusivitate aceste date din documentele de la FMI şi Banca Mondială cu privire la impozitul progresiv. Practic, primul scenariul propus este să crească impozitul care acum pe salariu este 10% să crească la 15% pentru toate salariile din România, indiferent că vorbim de stat sau privat.
Salariile şi pensiile românilor, în pericol
Al doilea scenariu vine cu două variante de impozit progresiv pe toate salariile din România. Prima varianta prevede impozit de 10% pentru cei care iau în mână în jur de 6.000 lei și cei care au salarii nete de peste 6.000 lei să plătească un impozit dublu față de cel de acum, adică 20%.
Iar cea de-a doua variantă de impozit progresiv este să rămână impozitul de 10% pentru cei care iau sub 8.000 lei în mână și cei care au peste 8.000 lei net, atenție, să plătească un impozit de 25%.
Rămâne de văzut care dintre aceste variante va rămâne sau dacă va rămâne o astfel de variantă, pentru că Guvernul are în vedere mai multe simulări de impozit progresiv.
Banca Mondială recomandă eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii
În acest caz se prevede eliminarea unor scutiri din IT, construcția, agricultură, sector alimentar. Aici sunt angajați care nu plătesc mare parte din contribuții la sănătate sau la pensii. Dar mai vine un paragraf care s-ar putea să lovească toate pensiile din România, și anume propune Banca Mondială eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii. Ce înseamnă asta? O introducere de impozit pe toate pensiile din România.
În acest moment, pensiile sub 2.000 lei nu sunt impozitate. Şi nu e totul, Banca Mondială, în acest document, mai cuprinde o serie de idei de compensare cu beneficii sociale pentru cei care au venituri mici şi familii cu mai mult de doi copii sau pensionari.
După cum se poate constata, viitorul românilor cu privire la veniturile lunare este incert, deoarece sunt multe recomandări, multe variante pe masă, care prezintă doar dezavantaje pentru cetățeanul de rând. Iar pentru aceste recomandări de la Banca Mondială şi de la Fondul Monetar Internațional, Guvernul României a plătit din buzunarul continuabililor amărâți ca să primească astfel de veşti....