Pensiile românilor vor fi calculate după o nouă formulă. Aceasta va fi stabilită prin noua lege ce urmează să fie adoptată de Parlament. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat că prin recalcularea pensiilor vor eliminate inechtiățile sociale.
Pensiile românilor vor fi calculate după o nouă formulă. Această procedură de calcul care va elimina din pensiile românilor inechitățile va fi stabilită prin noua lege propusă de guvern. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat cum vor fi calculate pensiile românilor care au grupe de muncă. El a precizat că va fi luată în considerare la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.
Toți pensionarii vor beneficia de aceeaşi formulă pentru calculul veniturilor, astfel încât să nu mai existe discreăpanțe.
„Este una dintre variantele de lucru. Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii. Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile”, a declarat şeful Casei Naţionale de Pensii.
Potrivit explicațiilor sale, pensia va fi egală cu numărul de puncte acumulate de un lucrător la finalul activității în câmpul muncii. Daniel Baciu a precizat că pensia va fi stabilită prin raportare la valoarea pnctului de referință. Oficialul a relatat cum va fi stabilită această valoare (VPR).
„Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea. După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment”, a mai spus Daniel Baciu.
O nouă formulă de calcul pentru pensii
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice a subliniat că este una dintre variantele avute în calcul. El nu a exclus posibilitatea ca funcționarii Ministerului Muncii să propună și alte scenarii de lucru.
„Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii a pensiilor. La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani”, a explicat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, conform Antena 3.
Pensiile românilor, o batjocură a statului
Românii primesc mai puțini bani, la pensie, decât sumele cu care cotizează la bugetul de asigurări sociale. Calculele analiștilor economici arată că un fost angajat primește mai puțin de jumătate din cât contribuie. Banii nu sunt plătiți nici moștenitorilor, așa cum se întâmplă în cazul Pilonului II. În aceste condiții, fondul de pensii publice ar trebui să fie excedentar. Aceasta deoarece se acumulează mai mult, decât se virează celor ieșiți din activitate.
Statul este un prost administrator al banilor publici, mai exact a banilor colectați pentru pensiile angajaților. Parte dintre aceștia se duc spre bugetul central și sunt cheltuiți în cu totul alte scopuri decât cele pentru care sunt colectați.
În acest context, nu trebuie să ne mire că pensiile sunt foarte mici, iar foștii angajați, deși au cotizat din greu, trebuie să aștepte mila politicienilor. La rândul lor aceștia se comportă ca și cum le-ar face o mare favoare majorându-le, anual, pensiile, cu câteva zeci de lei.