Noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că pensiile românilor sunt foarte mici și că acestea vor fi majorate cu un procent consistent.
”Pensiile românilor se vor majora”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Pensia minimă va fi majorată substanțial, oficialul de la Muncă admițând faptul că aceasta este foarte mică și nu asigura beneficiarului posibilitatea de a-și asigura traiul de la o lună la alta.
Data la care pensiile minime vor fi majorate nu a fost comunicată, dar oficialul de la Muncă a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla în perioada următoare.
”Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.
Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă. Considerăm că suma de 1.225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor. Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Creșterea punctului de pensie
În fiecare an, pensiile de stat sunt mărite, după actualizarea cu rata inflației, procentul oficial fiind cel comunicat de Institutul Național de Statistică.
Simona Bucura Oprescu a mai spus că procentul de majorare va fi discutat cu Banca Mondială, care va face mai multe prognoze pentru a stabili în ce fel cifrele vor afecta bugetul de stat, și implicitul deficitul economic pentru anul 2024.
”În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1.785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială. Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent. S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte”, a mai declarat ministrul Muncii.
Prioritățile absolute de la Ministerul Muncii
Simona Bucura Oprescu a mai precizat că la preluarea mandatului de ministru și-a impus ca proiectul privind reforma pensiilor publice și cele de serviciu, așa zisele pensii speciale, să devină prioritatea absolută a mandatului său.
Dacă aceste reforme nu vor fi făcute, banii din PNRR, peste 2.8 miliarde de euro nu vor mai ajunge în bugetul de stat, pierderea fiind una foarte mare.
”Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor. Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, miercuri, la Antena 3 CNN.