România. În a doua parte a lunii august, pensionarii vor primi deciziile de recalculare. Primele 100.000 de decizii au fost deja tipărite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Deciziile respective vor fi livrate beneficiarilor prin intermediul Poștei Române. Dar, cel mai important, acestea pot să fie greșite, așa că pensionarii ar trebui să le verifice.
Precizări de la Casa Națională de Pensii Publice. Ce trebuie să conțină decizia de recalculare
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că Poșta Română va livra documentele respective cu o confirmare de primire. Acest lucru înseamnă că pensionarii vor primi personal, prin intermediul poștașului, informațiile privind decizia de recalculare a pensiilor. Cu mențiunea că va exista o întârziere între momentul trimiterii plicurilor către Poșta și livrarea propriu-zisă.
De asemenea, Daniel Baciu recomandă pensionarilor să citească temeinic deciziile de recalculare astfel încât să se asigure că nu s-au strecurat erori în privința datelor personale, stagiilor de cotizare sau a sumelor recalculate. În situațiile în care datele nu coincid, pensionarii sunt sfătuiți să se adreseze către Casa de Pensii pentru corectarea erorilor.
Ce date trebuie să conțină decizia de recalculare
În același timp decizia de recalculare trebuie să conțină informații și o adresă unde poate fi trimisă o cerere de revizuire a datelor în cazul în care informațiile inscripționate pe document sunt eronate.
„Va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel in care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimis obligatoriu cu confirmare de primire si vor fi înmânate personal destinatarului”, a declarat Daniel Baciu.
În altă ordine de idei, de la 1 septembrie, Casa Națională de Pensii Publice vor iniția o a doua recalculare a pensiilor în care vor fi incluse și veniturile nepermanente. Daniel Baciu susține că mica recalculare nu îi vizează pe toți pensionarii, ci vor fi recalculate pensiile celor care au lucrat în baza acordului global.
Pensii mai mari pentru cei care au muncit în baza acordului global
Și aici trebuie menționat că persoanele care au ieșit la pensie după 1 aprilie 2001 nu vor mai prezenta nici o adeverință la Casa Națională de Pensii. Nu la fel de norocoase sunt persoanele care s-au pensionat înainte de data respectivă. Acestea vor trebui să prezinte adeverințele respective la Casele de Pensii.
Procedura de obținere a adeverințelor este greoaie, mai ales în cazul instituțiilor care au dat faliment. Însă pensionarii pot suna la Inspectoratele Teritoriale de Muncă pentru a cere mai multe informații, potrivit România TV.