Pensii mici pentru românii care își vor înceta activitatea peste 10 ani

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii cotizează lunar cu sume importante de bani în vederea unei bătrâneți confortabile. Numai că, la momentul actual, simulările arată că viitoarele pensii sunt mai degrabă modeste, chiar și în cazul unor contribuții substanțiale.

Românii plătesc sume importante din salariu pentru a-și asigura dreptul de pensie, dar calculele arată o situație îngrijorătoare. La ieşirea din câmpul muncii, pensiile nu vor avea o valoare corespunzătoare.

Referitor la pensii, fiecare român are posibilitatea de a solicita la Casele Județene un buletin de calcul, pentru a estima cu exactitate câți bani va încasa în momentul pensionării.

La un salariu de 4.000 de lei, pensia va fi de 2.400 lei

Astfel, simulărike arată că la un salariu brut de 4.000 de lei, adică în jur de 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie în 2033, pensia medie este de 1250 de lei. Asta în cazul că nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Pentru un salariu brut de 6.000 de lei, dacă ieșiți la pensie peste 10 ani, veți încasa în jur de 1.870 de lei.

De abia la o valoare a salariului brut de 8000 de lei, respectiv 4.700 de lei în mână, pensia va fi de 2.500 de lei în anului 2033.

Sursa: captura video Romania TV.

La sfârşitul anului 2022, România înregistra peste 4,7 milioane de pensionari.

Mulți români, fie că lucrează în prezent şi urmează să iasă la pensie, fie deja s-au pensionat anticipat, sunt interesați de valoarea exactă a viitoarei lor pensii. Pot afla în mai puţin de un minut data la care au dreptul să se pensioneze, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Pentru a afla valoarea pensiei și data pensionării., pot intra pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, completând data naşterii şi sexul.

Cine poate solicita recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei, un subiect aflat pe agenda publică în această perioadă, unde a născut discuții aprinse, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face de către cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, se încadrează și persoanele care au mai lucrat inclusive după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

În consecință, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi solicitată de orice român.