Legea pensiilor. Modelul de recalculare

Legea pensiilor. Modelul de recalculare Sursa foto: Dreamstime.com

Printr-un ordin recent, Casa Națională de Pensii Publice a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor. Din toamnă, modul de calcul al pensiilor va suferi modificări, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință conform noii legi din domeniu. CNPP va expedia deciziile de pensionare în următoarea perioadă.

Recalcularea pensiilor. Modelul deciziei a fost stabilit

Legea 360/2023, care reglementează pensiile începând de anul acesta, include și modificări în modul de calcul al veniturilor pensionarilor. De asemenea, legea prevede ca pensiile aflate în plată să  fie recalculate începând din luna septembrie. Conform promisiunilor făcute de aleși, această procedură nu va duce la diminuarea vreunui venit oferit beneficiarilor.

Casa Națională de Pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând din luna septembrie, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. Astfel, valoarea pensiei va fi determinată de înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Deciziile vor ajunge la pensionari în curând

Ordinul reglementează informaţiile pe care le vor conţine deciziile legate de recalcularea pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deciziile se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie”, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Recalcularea pensiilor

Valoarea punctului de referință va fi determinată de raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, care este de 25. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei.

Numărul total de puncte realizate de asigurat se calculează prin adunarea punctajelor anuale. Acestea sunt obținute prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic la 12 și împărțirea rezultatului la numărul de puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate vor fi primite de cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Acestea vor fi acordate astfel:

  • 0,5 puncte - pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 ani.