Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II

Situație economică dificilă în Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pensiile românilor care cotizează la Pilonul II au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei. Beneficiarii pensiilor private primesc, anual, de la administratori, informații despre situația conturilor pe care le dețin.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au transmis scrisorile anuale de informare, către beneficiar. Conform legii, ei au obligația să-i informeze pe contribuabili, anual, cu privire la sumele acumulate. În prezent sunt peste opt milioane de participanți la Pilonul II.

Pensiile românilor din Pilonul II

În această lună se împlinesc 16 ani de la lansarea Pilonului II de pensii, care are în jur de opt milioane de beneficiari. Conform informațiilor transmise de administratorii fondurilor private, pensiile românilor, din Pilonul II, obligatoriu, sunt în creștere. Randamentul anual mediu este de 7,8%, conform informațiilor furnizate de APAPR.

Legea îi obligă pe adminsitratorii fondurilor private de pensii să transmită, periodic, participanților, date despre situația conturilor pe care le dețin. Anual, până la 15 mai, fiecare român ce contribuie la Pilonul II primește o scrisoare de informare. Documentul conține date despre valoarea contului personal, dar și alte informații de interes.

Anul acesta se împlinesc 16 ani de la înființarea Pilonului II, iar pensiile românilor sunt în creștere. Conform informațiilor furnizate de administratori,  Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă. Cele șapte fonduri acreditate administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro).

Din acești bani sunt se finanțează creșterea economică și crearea de locuri de muncă bine plătite, cât și investițiile publice. Pilonul II de pensii private achiziționează titluri de stat.

Sursa foto: EVZ

Suma existentă în conturile românilor

Pensiile românilor care cotizează la Pilonul II au ajuns la sume destul de consistente. Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de aproximativ 17.000 RON. Un cotizant cu stagiul complet, ajunge la o sumă de circa 3 ori mai mare, de aproximativ 10.000 euro.

Din sumele acumulate în conturile romanilor, circa 72% reprezintă contribuțiile virate. Diferența de 28% este dată de câștigul realizat de investițiile administratorilor. În cei 16 ani de activitate, pensiile românilor din Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an. Randamentul este printre cele mai ridicate din Europa și OECD pe această perioadă.

Odată cu recenta majorare a contribuției virate la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75%, din câștigul brut lunar va aduce mai mulți bani la pensiile românilor participanți. Această decizie va da un imbold accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii economiei și salariaților români.

În prezent, volumul lunar de contribuții virate în Pilonul II este cu 50% mai mare decât în urmă cu un an și dublu față de valoarea din urmă cu 4 ani.

Pensiile românilor vor fi recalculate

În această perioadă se derulează și procesul de recalculare a pensiilor pentru românii ieșiți din activitate. Procedura urmează să se încheie în graficul stabilit inițial, iar pensionarii își vor primi deciziile în acesată vară. Pensiile românilor, revizuite după noua formulă, ar putea fi plătite de la 1 septembrie, a anunțat șeful Casei de Pensii Daniel Baciu.

El a explicat ce se întâmplă cu noile modele de decizii de pensionare, actualizate. Modelul documentului a fost deja trimis la Monitorul Oficial și urmează să fie respectat  graficul din procedura de recalculare.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate”, a declarat Daniel Baciu.