Pensii calculate greșit. Câte dosare au fost soluționate în instanță

Pensii calculate greșit. Câte dosare au fost soluționate în instanțăPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul face calcule peste calcule pentru a finaliza legea privind reformarea sistemului public de pensii. În acest context, Alina Gorghiu, ministrul liberal al Justiției, a anunțat că magistrații au de soluționat peste 12.500 de dosare în care pensionarii au reclamat faptul că pensia le-a fost calculată greșit.

Pensii calculate greșit! Din totalul de 12.600 de dosare în curs de soluționare, jumătate dintre ele au fost depuse în cursul acestui an. Recalcularea drepturilor bănești și eliminarea inechităților din sistem sunt obiectivele urmărite de Guvern.

Pensii calculate greșit. Câte dosare sunt în instanță

”Ca ministră a justiţiei, nu vreau să mai aud de vreun pensionar din România că trebuie să meargă în instanţă pentru că i-a fost calculată greşit pensia. În prezent, în sistemul de justiţie sunt în curs de soluţionare circa 12.600 de dosare în care se solicită recalcularea pensiilor.

Dintre acestea, circa 6.300 au fost depuse numai anul acesta, din totalul de 1 milion de dosare. De la 1 ianuarie 2011, instanţele româneşti au judecat peste 109 mii dosare având ca obiect recalcularea pensiilor. Foarte multe pierdute de statul român”, scrie ministrul Alina Gorghiu pe Facebook.

De menționat este faptul că valoarea cheltuielilor de judecată se ridică, doar în județul Argeș, la peste 1,4 milioane de lei.

Alina Gorghiu, reacție după adoptarea legii pensiilor speciale: „Nu rezonez cu ideea de protest, justiţia este un serviciu public”

sursă foto: Arhiva EvZ

Marcel Ciolacu vorbește despre legea pensiilor

La rândul său, Marcel Ciolacu a explicat în cadrul unei conferințe de presă că legea pensiilor este prioritatea numărul unu pentru parlamentarii PSD. Premierul a menționat că echipa guvernamentală are obiectivul de a finaliza legea pensiilor până la sfârșitul acestui an. Totodată, primul social-democrat al țării a dat toate asigurările că „pensiile mici vor crește cu certitudine”.

„Este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârşitul anului. (…) În primul rând, solicitarea Comisiei (Europene) este de a închide cât mai mult din inechităţile din interiorul Legii pensiilor. Niciodată Comisia nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au la pensie mai mult decât au avut în activitate”, a afirmat Ciolacu, potrivit zf.ro.

Totodată, reforma sistemului public de pensii reprezintă un jalon din Programul Național de Redresare și Reziliență. Pe scurt, Comisia Europeană va refuza cerea de plată pentru finanțarea jalonului respectiv. Asta în cazul în care forul legislativ de la București nu promulgă inițiativa legislativă pentru reforma pensiilor speciale.

Marcel Ciolacu: „Nu i se ia nimănui niciun drept”

Totodată, prim-ministrul, Marcel Ciolacu, a atras atenția că Executivul trebuie să vină cu o altă abordare, însă reia aceeași retorică pe care au plimbat-o politicienii în spațiul public toată vara. Anume: „Nu i se ia nimănui niciun drept”.

„Va exista totuşi o abordare diferenţiată, în funcţie de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învăţăm lecţia când s-au tăiat pensii şi salarii în România, să venim cu altă abordare”, a adăugat premierul, potrivit zf.ro.

În aceste condiții șeful executivului și-a luat angajamentul că țara noastră va depune la timp cererea de plată, deși, spune Marcel Ciolacu, Comisia Europeană dorește încheierea negocierilor cel târziu la finalul lunii octombrie.