O lege care prevede acordarea unui nou tip de pensie pentru primari, viceprimari și șefii de consilii județene a fost adoptată de Parlament și urmează să intre în vigoare din ianuarie 2024. Aceștia vor primi mai mulți bani pe lângă pensiile de vechime, pe bază de contribuție.
Pensiile cresc din 2024 pentru anumite categorii, dar va apărea și una specială pentru o categorie aparte. Potrivit legii, beneficiază de această pensie specială toți cei care au ocupat funcții în administrația locală începând cu 1992 și până în prezent și care au cel puțin un mandat complet.
Cine beneficiază de pensii speciale?
Cuantumul pensiei speciale va fi egal cu 50% din indemnizația brută lunară aflată în plată la data încetării mandatului.
Legea a fost contestată de opoziție, care a cerut Guvernului să amâne cu încă un an plata acestor pensii, acuzând că un asemenea demers va împărți România în oameni onești și muncitori și „șmecheri”.
„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a spus Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și senator USR.
Ce alte majorări de pensii sunt prevăzute în 2024
Rămâne de văzut ce decizie va lua Executivul, mai ales că pensiile românilor au două majorări promise în 2024, un an electoral unde primarii vor avea un rol important.
Între timp, Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii din sistemul public de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor cu noile sume. Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%.
Schimbările majore vor veni din luna septembrie a anului viitor, odată cu recalcularea. Sunt pensionari care vor beneficia de creșteri de peste 70%. În bani asta înseamnă undeva între 1500 și 2.000 lei în plus pentru bunici. „Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.
Cum va afecta inflația puterea de cumpărare a pensionarilor
Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri.
„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, pentru Antena 3.