Pensia privata, o problema nationala

Pensia privata, o problema nationala

Imbatranirea populatiei si falimentul sistemului public de pensii au obligat legislativul sa reformeze acest domeniu.

Incepand de anul viitor, salariatii vor deveni cu totii si pensionari privati, insa a durat mult si cateva generatii au fost sacrificate. Potrivit noilor reglementari, prin schimbarea Legii 411/2004, asigurarea de pensie va fi obligatorie pentru salariatii sub 35 de ani si facultativa pentru cei pana in 45 de ani.

Participarea la un fond de pensii facultative nu va afecta pensia publica, de stat, ci va veni in completarea acesteia, avand un plafon maxim pe care o persoana il poate primi lunar. Sistemul va permite ca, dupa 20-30 de ani de contributie, pensiile cumulate sa ajunga la aproximativ 80% din media salariala a ultimilor ani, dupa cum estimeaza specialistii.

Intarzieri

Desi, initial, aceasta asigurare trebuia sa intre in vigoare anul acesta, sistemul va deveni operational de la 1 ianuarie 2008. Angajatii sub varsta de 35 de ani vor trebui sa-si aleaga fondul de pensii privat pana la sfarsitul lunii iulie.

Acest lucru presupune pentru angajat redirectionarea a doua procente din salariul brut, de la casa de pensii de stat catre un fond de pensii privat si nu presupune un efort financiar suplimentar din partea angajatorului. Cei care nu vor opta pentru un fond privat vor fi distribuiti, de stat, catre unul dintre fondurile de pe piata.

Probleme

Companiile de asigurari se arata interesate sa administreze viitoarele fonduri de pensii, dar sunt nemultumite de forma actuala a legii si nu ezita sa-si arate nemultumirea fata de sistemul deficitar din tara. Reprezentantii acestora acuza comisioanele si contributiile obligatorii prea mici, dar si numarul redus al contribuabililor care vor intra in sistem.

Conform legii, comisioanele de administrare ale fondurilor sunt limitate la cel mult 2% din fiecare contributie lunara si 0,1% pe luna din activul net al fondului. Aceasta limitare a fost stabilita in parlament deoarece, in faza initiala a legii, comisioanele puteau ajunge pana la 30%-40%.

Pe de alta parte, angajatorii se confrunta cu neclaritati fiscale si cu nevoia de resurse umane suplimentare. Sfatul pentru cei care-si aleg un sistem de pensii privat este sa tina in mod special cont de comisionul de administrare si de nivelul de risc al investitiilor.

Diferente

Sursele de finantare a pensiilor difera substantial de la o tara la alta, in functie de legislatiile nationale, dar si de situatia  lor economica si sociala. In cele mai multe tari, sursa principala o reprezinta contributia persoanelor angajate, constituite intr-un fond central din care se platesc pensiile cuvenite pensionarilor.

ALTERNATIVA

Pensii facultative > Sistemul pensiilor facultative este finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii.

> O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani.

> Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

> Pana in prezent, exista patru administratori de fonduri de pensii private facultative - ING, AVIVA, BCR si Allianz Tiriac.

Ne puteți urmări și pe Google News