Pensia minimă și salariul minim din România, erodate de inflație. La ce nivel au ajuns veniturile românilor

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Creșterea ușoară a veniturilor a fost practic anulată de creșterea costurilor bunurilor și serviciilor. Din această cauză, românii au din ce în ce mai puțini bani disponibili pentru cheltuieli, inclusiv pentru a cumpăra alimente.

Conform calculelor, aproximativ 15,5% din veniturile lunare sunt afectate de inflație, ceea ce înseamnă că o sumă considerabilă de bani este pierdută în fiecare lună. De exemplu, inflația determină o reducere de 170 de lei din valoarea unei pensii minime și de 347 de lei din valoarea unei pensii medii.

Inflația a avut un impact semnificativ asupra românilor

Mai mult, costurile tot mai mari ale bunurilor şi serviciilor afectează şi românii cu venituri mai mari. Potrivit calculelor, inflaţia a dus la o scădere a puterii de cumpărare cu 290 de lei pentru un angajat plătit cu salariul minim pe economie şi cu 660 de lei pentru unul plătit cu salariul mediu.

Potrivit unui studiu, anul acesta salariile ar putea creste cu doar 6%, jumătate din inflaţie.

După doi ani de pandemie şi unul de război în Ucraina, românii au devenit mult mai preocupați de creşterea preţurilor, a inflaţiei şi de costul de trai, atât în ce priveşte situaţia personală (51%), cât şi opinia cu privire la situaţia naţională (53%) şi cea de la nivel european (30%), arată rezultatele sondajului Eurobarometru standard publicat luni de Comisia Europeană.

Pe plan personal şi naţional, situaţia financiară proprie (22%) şi cea economică a ţării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât şi naţional). În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, românii clasează situaţia internaţională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Prețurile la alimente au explodat

Spre exemplu, în perioada sărbătorilor pascale, prețurile la unele alimente au explodat. Astfel, prețul unui kilogram de carne de miel a ajuns între 40 și 45 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17% față de anul trecut. Ouăle s-au scumpit cel mai mult. Astfel, un ou a ajuns să coste 1,20 lei față de 0,80 lei cât era în 2022, adică anul trecut, o creștere de 35%.

Lactatele s-au scumpit și ele cu aproximativ 30%. Un litru de lapte costă acum 9 lei, iar un kilogram de telemea de oaie trece de 40 de lei. Ca să completăm lista de cumpărături, ne uităm și la prețul cozonacului. Un kilogram ajunge la 70 de lei, o creștere cu aproape 30% față de anul trecut.