Pensia medie în sistemul MApN, peste 4.700 de lei. Statul alocă sume consistente pensionarilor militari

Pensia medie în sistemul MApN, peste 4.700 de lei. Statul alocă sume consistente pensionarilor militari sursa: arhivă EVZ

Statul Român alocă fonduri consistente pentru pensiile de serviciu ale angajaților din sistemul de Apărare. Datele Casei de Pensii Sectorială a MApN indică faptul că bugetul de pensii pentru foștii militari crește de la un an la altul. Numărul celor care beneficiază de astfel de venituri se ridică la peste 67.000 de persoane, conform datelor din decembrie 2021.

Pensiile de serviciu din sistemul de Apărare au costat statul român în jur de 3,76 de miliarde de lei, în anul 2021. Suma este cu 17,33% mai mare decât cea alocată în anul 2020, conform datelor furnizate de Casa de Pensii  Sectorială a MApN. Pensiile de serviciu pentru militari se plătesc din fondurile bugetului de stat, conform reglementărilor în vigoare.

Valorile de mai sus acoperă sumele plătite beneficiarilor de pensii de serviciu, în care au fost incluse și diferenţele restante achitate pensionarilor în cei doi ani. Conform datelor, peste 67.000 de oameni au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a MApN în decembrie 2021. Numărul acestora este în creștere cu aproape 3% faţă de nivelul lunii decembrie 2020, conform datelor de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Conform sursei citate, pensia de serviciu medie, plătită unui lucrător din MApN a depăşit 4.751 de lei brut în anul 2021 şi este cu peste 14% mai mare decât cea din 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin lege, pensiile de serviciu militare se stabilesc la nivelul a 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Cele șase luni consecutive sunt alese de beneficiar.

Cum se stabilesc pensiile de serviciu militare

Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015. Cuantumul pensiei militare de serviciu se determină pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani.

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ”, au precizat reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a MApN, conform Economica.net.