Pensia, exportată şi în Olanda

Pensia, exportată şi în Olanda

Românii care muncesc legal în Olanda primesc un salariu minim brut de 1.400 de euro pe lună şi sunt obligaţi să contribuie la sistemul olandez de pensii. Pot primi însă şi drepturile din ţară.

Cel puţin până la 1 ianuarie 2012, românii care vor să muncească în Olanda vor fi nevoiţi să obţină un permis de muncă, în baza unui contract încheiat în prealabil. Aşa a precizat, astăzi, ministrul olandez pentru afaceri sociale, Jan Piet Hein Donner, potrivit căruia, interdicţiile pe piaţa muncii impuse românilor după aderarea la Uniunea Europeană ar putea fi revizuite abia peste doi ani.

Între timp, autorităţile din cele două state au semnat însă un memorandum, care îşi propune "să îmbunătăţească şi să intensifice cooperarea în domeniul combaterii muncii ilegale". Asta, pe lângă realizarea unor campanii de informare privind condiţiile de muncă din ambele ţări.

3.300 de români, în Olanda

Ministrul Donner a explicat că, anul trecut, în regat erau înregistraţi cu contracte de muncă aproximativ 3.300 de români, "cu o uşoară creştere faţă de 2007". Cei mai mulţi lucrează în construcţii, agricultură sau în servicii, ca independenţi.

Demnitarul a ţinut să precizeze că în Ţara Lalelelor niciun angajat nu poate primi un salariu brut mai mic de 1.400 de euro lunar, sumă care este impozitată cu 35- 40 la sută.

Totuşi, olandezii primesc de obicei salarii mai mari, în baza unor acorduri colective sectoriale, aşa că, "doar între cinci şi zece la sută dintre angajaţii olandezi câştigă, de fapt, salariul minim", a adăugat Donner.

Orice angajat este obligat însă să contribuie cu 2% din salariu la sistemul public olandez de pensii, iar la final, poate primi o pensie de cel puţin 1.000 de euro lunar.

În baza memorandumului încheiat astăzi, pe lângă pensia acordată de statul olandez, românii stabiliţi în "regat" îşi vor putea exporta şi pensia cuvenită în România, pe baza contribuţiei la sistemul public de pensii de la noi. Poate şi de aceea ministrul muncii, Mihai Şeitan, a explicat că "se aşteaptă ca în perioada următoare mulţi cetăţeni români să dorească să plece la muncă în Olanda". "Nu aş paria pe asta, având în vedere că există olandezi interesaţi de oportunităţile din România", a venit replica omologului său.

Ne puteți urmări și pe Google News