Pensia comunitară pentru români. Cum să îți calculezi drepturile

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cetățenii români care au ales să lucreze în străinătate după câțiva ani de muncă în România pot beneficia de o pensie comunitară atunci când îndeplinesc criteriile de vârstă specifice. Acest tip de pensie variază în funcție de regulile și condițiile stabilite de fiecare țară în parte.

Pentru a obține pensie comunitară, autoritățile fiecărei țări în care ai lucrat vor evalua suma contribuțiilor tale la asigurările sociale și vor stabili procentul pe care trebuie să-l plătești.

Aceste evaluări vor ține cont de perioadele tale de contribuție din toate țările membre ale Uniunii Europene.

La final, se va efectua o agregare a perioadelor de contribuție din toate țările. Se va calcula astfel suma pe care ai putea să o primești ca pensie în cazul în care ai fi contribuit doar în respectiva țară. Aceasta e cunoscută sub numele de pensie teoretică.

Calcul pentru a vedea ce pensie comunitară poți obține

Suma respectivă va fi ajustată în mod corespunzător pentru a reflecta cu exactitate perioada de contribuție în țara respectivă, cunoscută ca prestație pro-rata.

Dacă îndeplinești condițiile pentru a primi o pensie națională într-o țară, se va calcula și cota națională independentă. Asta indiferent de contribuțiile acumulate în alte țări.

Instituția de pensii va compara suma prestației pro-rata cu suma celei independente și vei primi cea mai mare dintre ele. Decizia fiecărei țări va fi comunicată prin intermediul formularului P1.

Dacă ai avut o perioadă de muncă de 20 de ani în Franța și 10 ani în Spania, autoritățile franceze vor calcula pensia națională pentru cei 20 de ani lucrați în Franța, de exemplu, la 800 de euro.

Ulterior, va fi calculată suma teoretică. Ea reprezintă cât ai fi primit ca pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța, de exemplu, 1500 de euro.

Euro. Sursa foto: Pixabay

La final, se va efectua un calcul pro-rata pentru perioada petrecută în Franța. Aceasta este de 1500 de euro multiplicat cu cei 20 de ani lucrați în Franța, împărțiți la totalul de 30 de ani lucrați, rezultând un drept de 1000 de euro.

Astfel, vei avea dreptul la o pensie de 1000 de euro.

Fiecare țară UE în care ai lucrat îți va calcula pensia

Pentru calcularea pensiei din mai multe țări ale Uniunii Europene, autoritatea spaniolă va efectua și ea un calcul pentru pensia națională.

Totuși, întrucât ai lucrat o perioadă mai scurtă decât cea minimă cerută, care este de 15 ani, suma totală pe care ai fi primit-o pentru întreaga perioadă lucrată în Spania, de exemplu, ar fi fost de 1200 de euro.

Pensia pro-rata pentru anii lucrați în Spania va fi calculată la 1200 de euro înmulțiți cu cei 10 ani lucrați în Spania. Împărțiți la totalul de 30 de ani lucrați, rezultând astfel o pensie de 400 de euro. La final, vei primi o sumă totală de 1400 de euro.

Oricare dintre aceste țări care acordă o pensie va trebui să transfera suma în contul bancar situat în țara în care locuiești. Cu condiția ca aceasta să fie în Uniunea Europeană.

Pentru pensie comunitară se ține cont de perioada lucrată în alte țări

Instituția de pensii ia în considerare perioadele de muncă în alte țări membre ale Uniunii Europene ca și cum ai fi lucrat exclusiv în acea țară.

Acest lucru este posibil datorită principiului cumulării perioadelor de contribuție. De exemplu, dacă ai lucrat patru ani în Germania și 32 de ani în România, instituția de pensii va considera perioada totală de 36 de ani ca fiind eligibilă pentru pensie.

În cazul Germaniei, pentru a obține dreptul la o pensie, ar fi trebuit să lucrezi minim cinci ani. Dar datorită cumulării, vei beneficia de drepturile aferente întregii perioade de muncă.

De obicei, nu ai fi eligibil pentru sistemul de pensii german, deoarece ai muncit doar patru ani acolo.

Cu toate acestea, instituția de pensii din Germania este obligată să includă și anii în care ai lucrat în România. Astfel, se recunoaște dreptul tău și, în final, vei primi pensia corespunzătoare celor patru ani în care ai lucrat și ai contribuit în Germania, potrivit ziarulromânesc.de.