Deţinuţii care ies din PENITENCIARELE din România sunt mai răi decât TERORIŞTII de la GUANTANAMO

Deţinuţii care ies din PENITENCIARELE din România sunt mai răi decât TERORIŞTII de la GUANTANAMO

Închisoarea de la Guantanamo reabilitează terorişti sau combatanţi inamici mai bine decât îi reeducă pe condamnaţi penitenciarele din România, susţine Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Românilor împotriva Corupţiei, care trăieşte în SUA.

Pentru a demonstra aceasta, Chris Terhes, a prezentat, pe contul său de Facebook, câteva date statistice care arată gravitatea situatiei din penitenciarele româneşti:

1. Rata de recidiva

Romania are o rata de recidiva de peste 70%, insa aceasta informatie e tinuta ascunsa, a spus judecatorul Cristi Danilet intr-un interviu pentru ziarecom la inceputul lui 2016. Asociatia Nationala a Penitenciarelor sustine oficial, insa, ca rata de recidiva in 2015 a fost de 40.33%. Pentru comparatie, rata celor care se intorc pe campul de lupta dupa ce eu fost eliberati de la Guantanamo este de 28%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Le place unora ori nu, datele arata ca pana si inchisoarea de la Guantanamo reabiliteaza teroristi sau combatanti inamici mai bine decat reabiliteaza condamnati penitenciarele din Romania.

2. Conditiile inumane din inchisori

Exista o multime de decizii CEDO, precum si rapoarte ale diverselor ONG-uri ori ale Departamentului de Stat al SUA care arata ca penitenciarele din Romania ofera conditii inumane pentru detinuti. Concluzia aceasta se bazeaza pe date empirice: metri patrati pe detinut, puritatea apei, lumina naturala, etc.

Exista insa partea de tratament inuman din punct de vedere psihologic, care nu poate fi cuantificata empiric. Faptul ca persoanele din inchisori sunt tratate ca animalele, li se incalca drepturi, sunt abuzate, etc. nu poate fi masurata in cifre.

Toate acestea duc, insa, la dezumanizarea celor inchisi care, pentru a supravietui, trebuie sa se transforme in fiare salbatice pentru a supravietui intr-o astfel de jungla.

Odata ce societatea le desconsidera acestor persoane dreptul de a avea parte de tratamente umane, chiar in detentie fiind, ce motivatie au acestea ca odata iesiti afara sa le respecte celorlalti oameni drepturile: la viata, de proprietate etc?

Ceea ce semeni ca societate in puscarii aia culegi cand cei inchisi vor iesi in societate. Semeni clementa si compasiune, aia vei primi inapoi. Semeni ura si represiune, aia vei primi inapoi.

3. Suprapopularea din inchisori e la 150%

In luna decembrie 2016, au fost in Romania 28,317 detinuti majori pentru o capacitate de 18,820 locuri, rata de populare fiind asadar de 150.46%, se arata intr-un raport al ANP.

Privind aceste date statistice puteti vedea ca actuala politica penala a Romaniei nu doar ca nu reabiliteaza, dar creaza alte probleme sociale.

Pentru cine chiar vrea sa afle mai multe despre ce s-ar putea face pentru a rezolva aceasta problema, sa caute pe net ce a facut Norvegia, care e un exemplu de bune practici privind reabilitarea celor din inchisori. Acolo rata de recidiva este de numai 20%.

Discutii despre suprapopularea din inchisori, care duce si la costuri mari pentru societate, exista continuu si in SUA. Chiar daca mai exista excese in argumente, discutiile publice se poata rational, asezat, documentat, cautandu-se sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru a rezolva o problema din societate.

Din pacate, daca va uitati la discursul public din Romania, propaganda, ura si mania au luat locul argumentelor rationale si chiar legale. Ce aberatii juridice s-au scris pe tema gratierii in presa din Romania l-ar face sa rada pana si pe un repetent de la drept.

Problema sistemica din inchisorile romanesti nu se poate raporta la cateva cazuri de persoane cu renume condamnate pt coruptie. Este ca si cand refuzi sa vezi padurea de copaci.

Pana cand discursul public din Romania nu se va depersonaliza, focalizandu-se nu pe a fi pro/anti o persoana ci pe solutii la problemele societatii in general, nimic nu se va putea construi in Romania.

Acesta e si motivul pentru care, de 27 de ani de la caderea comunismului, in Romania nu s-a putut finaliza o autostrada, nu s-a rezolvat problema din sanatate, din educatie, nu s-au facut trenuri moderne. Se vorbeste doar despre anumite persoane si nu despre solutii la problemele care afecteaza intreaga societate.