Penitenciarele nu pot BRUIA telefoanele deținuților. Infracțiunile comise din interior au devenit un flagel

Penitenciarele nu pot BRUIA telefoanele deținuților. Infracțiunile comise din interior au devenit un flagel

Infracțiunile comise din pușcărie prin intermediul telefoanelor mobile vor continua deoarece Administrația Națională a Penitenciarelor riscă să piardă finanțarea pentru achiziția instalațiilor de bruiaj.

„Deși a avut la dispozitie 5 ani, ANP n-a finalizat procedurile de achiziție pentru instalațiile de bruiaj și riscă să piardă finanțarea”, a scris, luni, liderul de sindicat Sorin Dumitrașcu, pe site-ul FSANP.

Achiziția pentru sistemele de blocare și întrerupere a semnalului de telefonie mobilă în penitenciare mai poate fi făcută până pe 23 decembrie 2018. „Putin probabil, dar posibil zicem noi optimistii. Penitenciarul Pantelimon de vreo 12 ani isi asteapta constructorul, la fel si sistemele de bruiaj de vreo 5 ani stau in magaziile unui furnizor inca neidentificat. Singura problema e ca ANP nu reuseste sa finalizeze la timp si riscam sa pierdem banii”, a scris liderul de sindicat. Sorin Dumitrașcu a adăugat că infracțiunile comise din penitenciare sunt un adevărat flagel căruia directorii nu-i pot face față.

Liderul de sindicat spune că la percheziții s-au găsit zeci de telefoane mobile deși fiecare deținut are acces la discreție la un telefon fix. „Majoritatea telefoanelor mobile sunt folosite la comiterea de inselaciuni prin metoda “Accidentul”, santaj, amenintari si alte potlogarii care se afla prea tarziu, iar prejudiciile sunt foarte mari pentru ca nu putem finaliza o amarata de achizitie”, susține Dumitrașcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, Ministerul Justiției a pregătit un proiect de prelungire a aplicării Legii 374/2013 prin care se prevede, printre altele, că dacă ANP nu poate face achiziția în termen de 5 ani, banii ar putea fi totuși folosiți pentru achiziționarea altor echipamente, care pot doar diminua comunicațiile ilegale ale deținuților.