Serviciul Fiscal de Stat (SFS) din Republica Moldova informează despre penalițăile aplicate, de la 1 ianuarie 2024, pentru neachitarea în termen a obligațiilor fiscale și altor plăți, pe parcursul anului bugetar.
Penalități 2024. Pentru neachitarea în termen a obligațiilor fiscale admise la bugetul de stat și bugetele locale, majorarea de întârziere va fi 0,0273 % per zi.
Pentru neachitarea în termen a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, majorarea de întârziere constituie 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.
Penalități pentru neachitarea primelor de asigurare medicală
Totodată, pentru neachitarea în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală majorarea de întârziere constituie 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.
De asemenea, pentru încălcarea termenului de achitare a impozitului unic de către rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, față de aceștia se aplică (se calculează) majorarea de întârziere în mărimea stabilită în legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat - 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.
”Suplimentar, informăm că, pentru sumele datorate Fondului viei și vinului, se calculează penalitate în valoare de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere de la expirarea termenului de plată prevăzut prin lege”, au precizat reprezentanții SFS.
Serviciul Fiscal de Stat recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze voluntar la respectarea prevederilor legislației fiscale în vigoare, prin onorarea obligațiunilor față de buget în termen și în volum deplin.
Prima de asigurare obligatorie. Cât se plătește
Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.
Valoarea primei în sumă fixă pentru 2024 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:
-1.014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
-1.622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
-2.028 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
-4.056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.