Penalii lor, din America sau Franța, sunt ca ai noștri. Ca să știți cum se schimbă lumea!

Penalii lor, din America sau Franța, sunt ca ai noștri. Ca să știți cum se schimbă lumea!

V-ați fi gândit că în America, leagănul democrației occidentale, unde chiar și un președinte a fost anchetat pentru „o rochiță”, iar un altul a fost condamnat la plata a sute de milioane de dolari pentru inducerea în eroare a creditorilor, instituțiile de justiție vor fi bănuite, acuzate după modelul românesc? Penalii lor sunt ca ai noștri! Sau invers! Poate că n-am vrut noi să vedem.

Ani buni, când funcționa Binomul Parchete-SRI, am scris despre dosarele penale ale politicienilor. Luptă mare, care a implicat adânc partidele opozante, iar fluturatul cătușelor de către procurori devenise un fel de sport național care aducea mare satisfacție multor români. Aceștia credeau că se face justiție. S-a reușit împărțirea României în două, iar delațiunea legiferată amatoristic.

Totul până la un moment dat, când s-a dovedit că „împăratul era gol” și au început să curgă achitările în dosarele de la instanțe. S-au găsit destule voci să alimenteze vrajba. Penalii dovediți ca nepenali veniseră la putere, iar cei care pierduseră hățurile guvernării strigau, la fiecare anchetă care îi viza pe unul de-al lor, că procurorii și magistrații, altădată eroi, au devenit slugile celor din barca puterii. Ultimul dosar penal (ca să nu-l mai accentuez pe cel cu achiziția de vaccinuri antiCovid), care s-a lăsat cu control judiciar pentru șefa de la Administrația Spitalelor (ASSMB) și directorul de la spitalul Colțea, este exemplul cel mai grăitor. Procurorul de caz, același care l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, a devenit procurorul care execută ordinele coaliției PSD-PNL în declarațiile virulente ale USR, partid de care sunt legați noii penali din sfera Sănătății.

Cele mai recente știri din lumea occidentală și democrată a planetei arată că ceea ce la noi se consideră încă „metode și reacții balcanice” cu reminiscențe în comunism se practică și acolo. Ceea ce mărturisesc că mă încântă, dar… Mă îngrijorează deoarece vin să ne arate cum se schimbă lumea întreagă, ca mentalitate, ca mod de gândire și de acțiune. Din nou, „imaginația” lui George Orwel din 1949, atunci când scria romanul „1984”, confirmă realitatea noastră de azi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii americani acuzați de simpatii politice ca și cei români

O știre pe care n-am citit-o în presa noastră arată ce se întâmplă în justiția americană cu anchetele penale care-l vizează pe Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden.

Un judecător federal a respins, în urmă cu trei zile, solicitările lui Hunter Biden de a nu se da curs acuzației de nouă fapte în materie de taxe din California, a anunțat publicația Newsweek - SUA. Hunter Biden a pledat nevinovat pentru că nu a plătit impozite de 1,4 milioane de dolari din 2016 până în 2019. Avocații săi însă au făcut declarații publice, susținând că procurorii „au cedat presiunilor politice pentru a aduce acuzații fără precedent”. Ei l-au contestat în mod special pe consilierul special al Departamentului de Justiție (DOJ) David Weiss, cel care a condus urmărirea penală, pentru că a fost numit în funcție de Donald Trump. La fel ca la noi, când procurorii au fost numiți ba de Băsescu, ba de Iohannis.

Judecătorul districtual Mark Scarsi a scris o motivare de 82 de pagini a deciziei sale prin care arată de ce a respins însă toate argumentele prezentate de apărarea lui Hunter Biden. Ba chiar a arătat că David Weiss a fost "legal" desemnat" pentru cazul lui Biden. Și a stabilit procesul pe 20 iunie. Cu toate acestea acuzațiile au continuat, după aceeași metodă ca în România.

Avocatul principal al lui Hunter Biden, Abbe Lowell, a declarat luni seară, într-o declarație consemnată de Newsweek SUA: „Nu suntem deloc de acord cu decizia Curții și vom continua să urmărim cu fermitate contestațiile domnului Biden față de modul anormal în care procurorul special David Weiss a gestionat această anchetă și a făcut acuzații în acest caz”.

În Franța, fostul premier e anchetat de procurori cam ca madame Sivache

Am amintit-o la început pe „madame” Oana Sivache de la ASSMB care îi prelungea, contra șpagă, contractul de director interimar de spital lui Bogdan Furtună. Cel puțin așa susțin procurorii și denunțătorul Plută, la rândul lui denunțat de Oana Sivache, căci așa a început ancheta penală.

La denunțuri, la favoritism și la implicarea unui ONG în afacere, dosarul procurorilor de la București seamănă cu dosarul procurorilor de la Paris, făcut public ieri. Și Oanei Sivache îi plătea chiria apartamentului un ONG în care era Bogdan Furtună.

Fostul premier Edouard Philippe și primar al orașului Le Havre este văzut ca un potențial candidat pentru a-i urma lui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța din 2027. Ieri, însă, au avut loc percheziţii la primăria Le Havre şi la sediul asociației Comunitatea Urbană, în cadrul unei anchete a Parchetului Naţional Financiar (PNF). Acuzațiile care planează asupra lui Philippe sunt „conflict de interese, detunare de fonduri publice, favoritism şi hărţuire morală” și sunt legate de o achiziţie publică.

Parchetul susține că administraţia locală a încredinţat un contract în valoare de 2,15 milioane de euro unei asociaţii apropiate de viceprimarul și consilieră a primăriei, Stéphanie de Bazelaire. Și aceasta, dar și Claire-Sophie Tasias, director general al serviciilor din cadrul Comunitatea Urbană din Havre sunt vizate de anchetă.

Denunțătorul sau avertizorul de integritate apare mereu în dosarele politicienilor

Totul a început în septembrie 2023, când un fost colaborator al lui Edouard Philippe a depus o plângere pentru a denunța o eludare a regulilor de achiziții publice. Iar la acest punct, ne întoarcem iar la practica din România noastră.

„Acest lucru este foarte încurajator pentru statutul denunțătorilor și pentru toți funcționarii publici cei care, în exercitarea atribuțiilor lor, inclusiv la cel mai înalt nivel, sunt adevărați câini de pază democratică”, a declarat pentru AFP avocata denunțătorului.

La noi denunțătorului i s-a găsit un nume mai frumos: avertizor de integritate. Surprinzător este că dăm de ei doar în dosarele cu miză politică, fie în Franța, fie în România. Și acesta e subiectul!

De aceea vă zic că romanul  lui George Orwell “1984”, publicat în 1949, ne avertiza despre ce avea să urmeze. Există acolo un pasaj care se referă la momentul în care copiii încep să-și toarne părinții la autorități. Instituția care-i ancheta și-i reeduca era numită „Poliția Gândirii”.

Discutau doi părinți anchetați, în cartea lui Orwell:

„-Cine te-a denunţat? întrebă Winston.(n.r. personajul principal, reeducat de Poliția Gândirii) -Fiică-mea, zise Parsons cu un orgoliu îndurerat. Trăgea cu urechea la gaura cheii. A auzit totul şi a doua zi m-a şi dat pe mâna patrulelor. (…) Sunt mândru de ea. Se vede că am educat-o aşa cum trebuie.”

Ca să știți cum se schimbă lumea, planeta!