Peles, blazonul regal al Romaniei

Peles, blazonul regal al Romaniei

In 1883, anul inaugurarii, castelul avea curent electric, incalzire centrala si lift.

Pentru turistul aflat la prima vizita, drumul catre Castelul Peles din Sinaia este lung si obositor.

Aleile pietruite, care serpuiesc printre copacii seculari ai fostului domeniu regal, par nesfarsite, iar castelul se ascunde dupa varfurile brazilor uriasi.

Odata ajuns in curtea regelui, simti nevoia sa-ti pleci capul in fata maretei resedinte a lui Carol I. Sculpturile in lemn si piatra, picturile exterioare, statuetele, toate te farmeca de la prima vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Uite, domnule, ca si romanii sunt in stare sa faca lucruri minunate!”, exclama un batranel marcat de efortul drumului, aflat la prima experienta numita Peles.

Te asezi cuminte la rand ca sa-ti cumperi bilet de intrare si incerci sa-ti inchipui cum poate arata in interior un castel atat de frumos pe dinafara.

Luxul la el acasa

Pasesti in holul de onoare, principalul spatiu de primire a oaspetilor de catre Regele Carol I. Este grandios. Imbracat in lemn masiv de nuc, holul a fost decorat dupa camera „Fredenhagen”, gazduita in Palatul de Comert din Lubeck, Germania. Lambriurile, sculptate cu multa migala si talent, sunt tapetate cu statuete din albastru si basoreliefuri reprezentand motive mitologice si istorice.

Decorurile, care poarta semnatura vienezului Bernhard Ludwig, principalul artist al Pelesului, trezesc simtul estetic al oricarui turist coplesit de luxul incaperii in care poposeau odinioara regi si printese venite de peste mari si tari.

Deasupra holului troneaza un plafon mobil din sticla, cu care regele impresiona adeseori asistenta oferindu-i seninul cerului si taria aerului de munte.

Apoi, pasii te poarta catre celelalte camere imense, denumite sugestiv Sala maura, Salonul florentin, Sala coloanelor, Sala de concerte si Sala armelor.

Ultima este preferata copiilor si a barbatilor, care cu greu isi stapanesc instinctul de a atinge exponatele cu care inaintasii lor isi aparau tara sau onoarea, colectia numarand peste 4.000 de arme.

In Biblioteca Regala se odihnesc operele rare, imbracate in coperti din piele si gravate cu fir de aur, ale scriitorilor celebri. Ceea ce le atrage vizitatorilor cel mai mult atentia la explicatiile ghidului este sintagma „usa secreta”.

In spatele unui raft plin cu carti rare se afla o cale de acces care uneste mai multe incaperi ale castelului si pe care regele o putea folosi in momentele de cumpana, daca Pelesul ar fi fost asediat.

Vitraliile, candelabrele, covoarele sunt detaliile care fac diferenta si intregesc tabloul grandios oferit de Castelul Peles celor care-i trec zilnic pragul. Desi pare incredibil, in 1983, cand a fost dat in folosinta, castelul dispunea de o uzina electrica proprie, fiind prima resedinta regala electrificata din Europa.

Calfe si zidari de pe tot continentul La ridicarea castelului au participat 300 de mesteri din toate zonele Europei, asa cum rezulta din notele Reginei Elisabeta de la acea vreme.

Piatra de temelie a fost pusa pe 10 august 1875, iar in 1883 a fost inaugurat. Insa lucrarile au fost finalizate abia in 1916, cand nota de plata a ajuns la 16 milioane de lei-aur.

Tot pe domeniul regal de la Sinaia a fost construit Pelisorul, replica moderna si la scara redusa a Castelului Peles, aflat in imediata vecinatate a acestuia. Pelisorul a fost resedinta perechii princiare Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, si Maria, poeta si pictorita renumita la inceputul secolului trecut.

LEGENDA

Castelul care i-a speriat pe sotii Ceausescu

Castelul Peles este resedinta la care sotii Ceausescu au visat toata viata, dar pe care nu au putut-o avea niciodata. Una dintre povestile care au circulat in timpul Epocii de Aur a fost aceea ca muzeografii au speriat cuplul prezidential cu o ciuperca pentru a-i tine departe de castel.

Legenda este pe jumatate adevarata, deoarece in anii ‘80 lemnul din care erau confectionate grinzile mai multor incaperi ale Pelesului a cazut victima ciupercii Merilius Lacrimas.

Aceasta a aparut din cauza umiditatii sporite si a neaerisirii spatiilor. Cu aceasta ocazie au fost adusi la Sinaia cei mai buni specialisti romani in tratarea lemnului, care au inlocuit intreaga structura de rezistenta din holul de onoare si sufragerie, afectate de ciuperca respectiva.

Intamplarea a ajuns la urechile Ceausestilor, care nu au dormit decat in Foisor, o constructie aflata in imediata apropiere a Pelesului. Acestia au dispus efectuarea lucrarilor de restaurare a castelului, care a fost inchis publicului vizitator intre anii 1975 si 1990.

Elena Ceausescu a dat ordin ca in Sala maura sa ajunga sase perne facute la Tiganesti, brodate cu fir de aur si argint, o singura bucata valorand cat o Dacie la momentul respectiv, adica 70.000 de lei.

Tur extins

Etajul I, deschis publicului

Dupa 47 de ani de la inchiderea sa ca destinatie de vizitare, etajul intai al Muzeului National Peles a fost redeschis vizitatorilor anul acesta, pentru opt zile. Este vorba despre apartamentul destinat Imparatului Franz Josef, apartamentul primului-ministru, camerele pentru oaspeti si Sala de concerte.

Turistii interesati sa vada camerele de la primul nivel al Pelesului o vor mai putea face doar pe 25 septembrie, 30 octombrie si 18 decembrie. In respectivele zile, taxa de intrare pentru turul extins al Castelului Peles va fi de 50 de lei pentru adulti si 20 de lei pentru elevi si studenti.

Argumente

„Mereu surprinzator”

Unul dintre cei mai buni cunoscatori ai muzeului in care lucreaza de 14 ani este Daniela Voitescu, expert muzeograf. Pentru aceasta, Pelesul este o minune pe care arta si arhitectura Europei sfarsitului de secol XIX le-a dat-o romanilor.

„Castelul Peles imi este foarte drag. De 14 ani lucrez aici si nicio clipa nu am trait cu sentimentul ca m-as putea plictisi. Asta deoarece castelul ramane mereu surprinzator. Chiar daca am trecut de mii de ori pe langa exponate, de fiecare data redescopar frumusetea unui tablou, perfectiunea unei cusaturi sau eleganta unui candelabru. Nu te saturi sa-i privesti minunile zamislite de mainile unor artisti si am marea onoare de a face oficiile de gazda”, sustine muzeograful.

„Sunt unul dintre putinii norocosi care pot vedea Pelesul si dupa ce se sting luminile in spatele ultimului vizitator. Sentimentul este sublim. Lumina difuza, linistea nobiliara si frumusetea interioarelor imi dau un sentiment de sacru. Sunt fericita ca pot povesti zilnic miilor de oameni cat de minunat este Pelesul”, sustine Daniela Voitescu.

Pledoarie

Razvan Theodorescu: „Monument unic in tara”

Unul dintre oamenii de cultura care apreciaza Pelesul pentru simbolurile pe care le reprezinta este academicianul Razvan Theodorescu.

„Muzeul Peles este un monument foarte important al Romaniei prin valorile pe care le adaposteste, prin pozitia sa geografica. Este un complex art-muzeal care ne arata ce inseamna o curte europeana si transplantul unor gusturi austro-ungare in Romania lui Carol I. Este un monument unic in tara, chiar daca este o replica a unor castele germane. Pelesul este fascinant si cred ca isi merita locul printre minunile Romaniei”, sustine fostul ministru al culturii, istoricul Razvan Theodorescu.

Fisa tehnica

12 lei biletul Dimensiuni. Castelul are 160 de camere, din care doar 10a sunt accesibile turistilor, 30 de bai si o suprafata construita de 3.200 metri patrati.

Unicitate. Cladirea este singura de la sfarsitul secolului al XIX-lea dotata cu lift, aspirator si incalzire centrala, toate functionale si in prezent.

Valoare. Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a avansat suma de 30 de milioane de euro in procesul de rascumparare a domeniului Peles, dupa retrocedarea acestuia catre Regele Mihai I. Suma a fost negociata cu Casa Regala in 2006.

Notorietate. Castelul Peles este, dupa Castelul Bran, al doilea muzeu din tara ca numar de vizitatori. 250.000 de turisti i-au calcat pragul anul trecut. Au venit sa vada muzeul turisti din SUA, Australia, Japonia si Noua Zeelanda.

Potential. Chiar daca printre vizitatori se numara si multi turisti straini, o mai buna prezentare peste hotare l-ar transforma rapid intr-unul dintre cele mai populare castele din Europa. De exemplu, galeria foto de pe site-ul Muzeului Peles este inactiva, desi imaginea ar trebui sa fie principalul vector de vanzare.

Securitate. Castelul Peles beneficiaza de un sistem complet de securitate, pe trei niveluri: paza militara, supraveghetori si camere video pentru monitorizare non-stop. Cu toate acestea, in 1994 un angajat al muzeului a reusit sa fure patru tablouri, care au fost insa recuperate si reintegrate in patrimoniul national.

Cat costa. Un tur de vizitare dureaza 45 de minute, pretul unui bilet fiind de 12 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii/elevi/studenti. Taxa de filmare este de 50 de lei, iar cea de fotografiat 30 de lei.

Vizitarea Pelisorului costa 9 lei pentru adulti, respectiv 3 lei pentru elevi si studenti. Programul de vizitare este miercuri: 11-17; joi-duminica: 9-17; luni si marti: inchis. In luna noiembrie, muzeul este inchis pentru curatenie generala.

Vox populi

„Si romanii au castele frumoase” Stella Yannis, Grecia: „Am venit la Peles la recomandarea unei prietene din Romania si pot spune ca este cel mai frumos castel pe care l-am vazut vreodata”.

Bogdan Popa, Focsani: „Mi-a placut foarte mult Pelesul si mai ales armele cu care se luptau oamenii pe vremuri”.

Ion Moraru, Brazi: „Este a nu stiu cata oara cand il vizitez pentru ca merita. Imi pare rau ca nu putem vedea decat parterul”.

Jenica Chivu, Facaieni: „Mi-am adus elevii la Peles pentru a vedea ca si romanii au castele frumoase, nu doar strainii”.

Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei 

Veselie mare la cimitir

Mostenirea dacica

Cetatea care traieste si astazi Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu Votati simbolurile care ne reprezinta