Evenimentul Zilei > Actualitate > Pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: Un bărbat A MURIT, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală
Pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: Un bărbat A MURIT, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală

Pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: Un bărbat A MURIT, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală

Un bărbat de 74 de ani din Baia Mare a murit în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, a transmis Serviciului de Ambulanţă Harghita. Peste 150.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Liturghia de Rusalii.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, Peter Szilard, a declarat că bărbatului i s-a făcut rău înainte de a începe Liturghia de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic. Cu toate că rudele l-au dus la cel mai apropiat punct de asistenţă de urgenţă aflat pe munte, bărbatul intrase deja în stop cardiorespirator, relatează Mediafax.

"Când a fost adus la cort era deja în stop cardiorespirator. S-a încercat resuscitarea, dar fără succes, bărbatul era în asistolie. Trebuie spus că era cunoscut cardiac, cu antecedente medicale", a spus Peter Szilard.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Harghita a precizat că alte 161 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timpul pelerinajului, de două ori mai multe cazuri decât anul trecut.  În 90% din cazuri au vorba de lipotimii provocate de căldură şi efort, opt persoane au avut nevoie de transport la spital, toate fiind hipertensive şi cardiace. Celelalte cazuri au fost crize de hipertensiune arterială, entorse, dureri abdominale şi câteva toxiinfenţii alimentare.

"De mult nu am mai avut atâtea cazuri, cred că numărul acestora a crescut atât de mult din cauza temperaturii ridicate şi, în plus, mulţi au făcut un efort mare să ajungă sus şi au leşinat. Interesant este că foarte puţini pacienţi au necesitat transport la spital, restul fiind trataţi la punctele de asistenţă medicală de urgenţă", a adăugat Peter Szilard.

Pentru acordarea asistenţei medicale pelerinilor, pe Muntele Şumuleu Ciuc au fost amplasate cinci puncte de asistenţă medicală cu medici de la SAJ Harghita, voluntari ai Crucii Roşii, salvamontişti, precum şi medici din Ungaria care vin an de an la Rusalii pentru a ajuta colegii din Harghita.