Pedeapsa incredibilă dată de justiția din Iran. O femeie care a refuzat să poarte voalul islamic a fost condamnată la un an de închisoare

O femeie din Iran care și-a înlăturat, în semn de protest, voalul obligatoriu (burca) de purtat în public, a fost condamnată la un an de închisoare, dar a fost grațiată de conducătorul suprem, a declarat avocatul acesteia duminică.

Avocatul Payam Derefshan a declarat pentru Associated Press că un tribunal islamic a condamnat-o pe Vida Movahed în luna martie, după ce aceasta a fost găsită vinovată de încurajarea ”corupției” în public. Doamna Movahed a fost arestată în noiembrie trecut. Avocatul pledant Derefshan, care a dezvăluit verdictul duminică dimineață, a declarat că femeia se află pe o listă cu persoane grațiate, dar procedurile de eliberare sunt încă în plină desfășurare. Oficialitățile iraniene nu au emis niciun comunicat despre acest caz. Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, obișnuiește să grațieze persoane găsite vinovate de anumite infracțiuni, de obicei în preajma sărbătorilor. Doamna Movahed, în vârstă de 32 de ani, a devenit cunoscută ca "Fata de pe strada Enghelab", fiind arestată pentru scurt timp în 2017, după ce și-a scos voalul de pe cap și l-a ținut în aer. Materiale video despre protest au fost difuzate de foarte mulți utilizatori ai rețelelor de socializare, iar autoritățile au reținut, pentru scurt timp, 29 de femei acuzate de aceeași infracțiune, în anul următor. Trei persoane au fost condamnate la doi ani de închisoare fiecare și se crede că altele au părăsit țara. Procedurile judiciare iraniene au loc, de obicei, cu porțile închise, iar verdictele date de tribunalele islamice nu sunt făcute publice, de cele mai multe ori. Legea iraniană le cere femeilor să se îmbrace în mod conservator și să-și acopere părul în public. Persoanele care încalcă aceste regulile sunt, de obicei, condamnate la două luni de închisoare sau mai puțin, și trebuie să plătească o amendă de aproximativ 25 de dolari. Autoritățile au acum o abordare mai dură, ca urmare a protestelor, despre care susțin că fac parte dintr-o campanie orchestră din străinătate de către grupurile de opoziție și de rețelele de socializare.