Pe urmele interbelicului comisar Moldovan, prin Centrul Vechi al Capitalei

Pe urmele interbelicului comisar Moldovan, prin Centrul Vechi al Capitalei

Despre ei se vor face, cândva, filme de acțiune. Vor fi modele de personaje la fel ca acelea din peliculele lui Sergiu Nicolaescu sau din „B.D. în alertă” sau „B.D. în acțiune”. Sunt niște puști care țin sub control Centrul Istoric al Bucureștilor.

Patrulează pe străzile Centrului Istoric din București, dar fără urmăriri cu mașini ca în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Vânează hoți de buzunare sau dealeri de droguri, dar nu după scenariile celebrelor filme cu B.D., de acum 40 de ani. Sunt 75 cu tot cu șeful lor și au în grijă 19 străzi ce înglobează, pe o suprafață de patru kilometri pătrați, nu mai puțin de 250 de cârciumi.

Sâmbătă seara, la început de vară, până spre dimineața, au în grijă între 90 și o sută de mii de oameni. Sunt agenții Secției de Poliție pentru Centrul Vechi, entitate înființată în martie anul trecut ce are în jurisdicție străzi din patru sectoare ale Capitalei. O „secție de agenți” cum le place tinerilor polițiști să se laude. Normal, când te gândești că majoritatea polițiștilor de teren abia dacă au împlinit 23 de ani.

Inventarul cerșetorilor și parcagiilor ilegali

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când am început treaba aici, în prima zi de muncă, am strâns de pe străzi 130 de cerșetori. Acum au mai rămas doar 15, iar jumătate dintre ei sunt informatorii noștri”, se laudă comisarul Ionuț Nițu, comandantul Secției. Agentul Bogdan Mierloiu, de 22 de ani, de loc din Târgoviște, îi știe ca pe rudele sale. „Îi am pe inventar pe <>, pe <> - ambii țigani parcagii ilegali de meserie și nu numai, pe < -, care cântă frumos, pe <> - un fost polițist din Vâlcea, de 60 de ani, dat afară din Poliție. Are șapte copii și cântă la intersecția dintre Șelari și Lipscani.Îl am  și pe <>, un moș de 70 de ani care umblă beat tot timpul, îmbrăcat în coșar și care dă grăunțe de grâu și cere bani ca să le poarte noroc fraierilor!”, îi enumeră, ca într-un pomelnic, Marius Vâncea, un agent de 28 de ani, poreclit „Bătrânul”, că-i cel mai vechi în meserie din trupa polițiștilor din Centrul Vechi. „Ne lovim de oligofreni din toate categoriile societății. Cu acte în regulă! Unu’  ne-a zis că a fost atacat cu raze X, da’  era atacat de whisky cu marijuana!”, râde agentul Laurențiu Bâță, tot de 22 de ani,  aterizat în epicentrul vieții mondene bucureștene din Turnu Măgurele.

Alt „client” le-a depus reclamație că un vecin de-al său i-a intrat în casă și i-a furat norocul. Pe agentul Vâncea îl umflă râsul: „I-am  dat numărul de la Spitalul Obregia”.  

Tineri și frumoși, agenții de poliție din Centrul Vechi atrag privirele femeilor

Mercurialul drogurilor din Centrul Istoric

De altfel, în Centrul Istoric, marijuana este cel mai popular drog. „E normal ținând cont că semințele sunt legale și instalațiile de preparare foarte ieftine”, te lămurește comisarul Nițu și el tânăr, la numai 32 de ani. „Se vinde cu 60 de lei gramul sau 15-20 de lei jointul. Cocaina este prea scumpă și cine fumează marijuana bea numai apă...”, face mercurialul Bogdan Mierloiu. Partea bună este că Centrul Istoric nu a devenit un loc în care se distribuie droguri și a rămas doar unul în care se consumă. „Bâță și Mierloiu sunt > ai Centrului Vechi!”, îi laudă comisarul Nițu pe puștii din subordinea sa. Copiii sunt modești: „Am avut noroc!”. „Când vii cu trei <deținători> pe noapte, nu mai e noroc!”, îi canonizează, zâmbind, șeful Secției.

Bâță și Mierloiu au rezistat eroic unei șpăgi de 5.800 de lei. Prinseseră o femeie cu aproape toate felurile de droguri în poșetă. Li s-a oferit triplul salariilor lor ca s-o lase liberă. N-au cedat și, după ce au ajuns la secție și i-au percheziționat mașina, au găsit droguri în valoare de 20.000 de euro la prima mână! „S-a întâmplat acum o lună și jumătate”, se umflă în pene șeful lor.

"În Centrul Istoric n-a intrat SPIR de când am venit noi, din martie 2013. Am rezolvat tot!” Cms. Ionuț Nițu, comandantul Secție de Poliție pentru Centrul Vechi

Experimentul polițienesc din buricul orașului

Secția de Poliție pentru Centrul Vechi este o secție atipică. Este un fel de „Secție Experiment”, cu hălci de teritoriu din patru sectoare. Polițiștii de sector au jurisdicție doar în ceea ce privește dosarele penale. „Patrularea, intervenția, măsurile de ordine, flagrantul, documentarea și multe altele sunt la noi!”, e mândru de ce are în gestiune comisarul Nițu, mai-marele polițiștilor din Centrul Vechi.

„Am vrut, când am acceptat funcția asta, să lucrez numai cu tineri... erau multe metehne”, este discret ofițerul.  În altă ordine de idei, zona cu cel mai mare potențial de scandal este cea de la intersecția dintre Șelari și Smârdan. „Acolo sunt taxiurile și se întâlnesc toți petrecăreții”, intră în detalii comisarul.

Povestea chitaristului bărbos de lângă BNR

Fix în fața clădirii de pe strada Smârdan, nr. 3, este locul în care Costel Cotârlan, un chitarist cu o barbă de călugăr, de 52 de ani, fost profesor de chitară clasică la Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 1, are locul lui unde, de pe un scăunel, își interpretează partiturile. Agenții Mierloiu și Bâță îl cunosc bine, dar nu se abțin să nu-l întrebe de sănătate. Este un om liniștit. Vine, cântă, nu cere nimic, ia ce i se dă și pleacă. Intervalul în care îl găsești acolo, în sezon, este 20.30-01.00.

„Dacă te așezi aici să cânți, trebuie să știi să cânți. Alt­fel nu iei nimic. Io iau cam 15-16.000 de lei pe vară și trăiesc din ei un an. Aseară am făcut 80 de lei, da’ am făcut odată și 4.600!”, se laudă trubadurul. S-a «stabilit» vizavi de BNR prin 2011 și: „nu s-a luat nimeni de mine, că nu fac rău la nimeni. Doar cânt!”. Omul pare-se are niscaiva probleme că, atunci când e întrebat de ce nu mai profesează, se uită candid și răspunde: „Păi, cum să mă duc la școală dacă nu-s căsătorit!? Dacă mă însor, mă duc”. Multă lume necăjită.

„O serenadă domnu’ polițist, sau actele la control?”

75 de polițiști, majoritatea foarte tineri, au grijă de liniștea noastră din Centrul Vechi al Capitalei

Mai bine polițist aici decât în America

Scandalurile se țineau, până de curând, lanț. „Acum trei-patru ani aveam șase-șapte bătăi pe noapte, lăsate cu spitalizare. Acum un an, când am venit noi, mai prindeam vreo două-trei...”, rememorează agentul Mierloiu. Bâță îl completează, în timp ce se uită atent la un potențial „subiect”: „Când am venit eu, în 2012, de Crăciun, se bătea toată strada Șelari!”.

Prin 2011, pe Gabroveni era locul de „joacă” al „Clanului Sportivilor”. Atunci s-a tras și cu pistolul. „Unul din mafioții lor, Porky, și-a luat un glonț în picior. El a zis că a căzut”, își amintesc băieții.

Cu toții se felicită că nu sunt polițiști în America, ci în România. „Prefer să fiu moașă comunală aici decât <> în State! Acolo, când pleci la serviciu, te rogi la Dumnezeu...”, devine sobru glumețul Vâncea.

„În Centrul Vechi e mulți gabori în civil!”

Prostituatele nu sunt o caracteristică a Centrului Vechi. Nu prea vezi curve la agățat pe stradă. „Avem câteva grupate pe Șelari, Calea Victoriei, Smârdan și I.C. Brătianu. Racolează clienții din baruri. Nu sunt multe, că acum la modă sunt saloanele de masaj...”, te bagă în subiect domnul agent Vâncea. Și tot el completează: „Sunt multe curve și puține prostituate!”. Adică clienții le recrutează dintre hostesse și dansatoare. Majoritatea au lucrat prin bordeluri din Germania și se vând pentru 300-400 de lei. Niște tonomate de suc natural...”.

Acum, după ce a lovit criza, prețurile au scăzut și la curve. „Înainte, dimineața, aveam pe jos sute de bețivi. Acum nu-i prea mai vezi. Bucureștenii cu bani s-au mutat pe Decebal. Ce vedeți aici, jumătate sunt din Ilfov!”. Și, oricum, prezența constantă a polițiștilor cu arma la vedere a restricționat drastic infracționalitatea. Polițiștii râd: „Golanii zic că: <<În Centrul Vechi e mulți gabori în civil>>!”.

Suporterii unguri și polonezi, cei mai mari scandalagii

O altă categorie de zurbagii care tulbură liniștea în arealul din Centrul Vechi sunt suporterii. Dar nu neapărat ai noștri și nici cei occidentali. „Singura problemă majoră a fost cu ungurii! Dar ăia nu erau galerie... Toți aveau peste 100 de kile și o ceafă lată de minimum 20 de centimetri! Cred că Ungaria le-a dat liber pentru o zi infractorilor din pușcărie! Unde mai pui că toți aventurierii din București veniseră în Centrul Vechi să «relaționeze cultural» cu galeria maghiară... Au fost momente când ambele tabere au «tras pe nas» gaze lacrimogene!”, este binedispus la dezvăluiri agentul Vâncea.

În schimb, englezii, italienii, spaniolii și nemții ne-au dat lecții de civilizație. Au băut bere împeună și au fraternizat cu ai noștri, indiferent de rezultat. „Problemele mari le avem cu cei din Europa de Est: bulgarii, turcii, croații, sârbii și, mai ales, polonezii! Ăștia, de la Legia Varșovia, au venit clar cu sămânță de cafteală. Strigau tot timpul: «Țiganii! Țiganii!»”, povestesc tinerii „gabori”. Nici măcar nu-i deranjează termenul argotic. Și l-au însușit!

Principalul pericol din Centrul Istoric îl reprezintă suporterii est-europeni. Vara, nefiind meciuri, este liniște și pace

"Deviza noastră este: «Nu este nicio zi ca astăzi!». Când nu se întâmplă nimic și e  liniște, ne speriem.” Marius Vâncea, agent de poliție în Centrul Istoric