Camera inferioară votează reforma care, printre altele, interzice magistraţilor să participe la evenimente publice care pot fi considerate politice. Noua legislaţie prevede că magistraţii sunt sancţionaţi cu amenzi sau în cazuri considerate mai grave, cu demiterea.
O lovitură de secure aplicată independenţei judecătorilor polonezi şi asupra principiului separării puterilor
Cu toate avertismentele Uniunii Europene şi protestelor magistraţilor din jumătate din Europa, Camera inferioară a Parlamentului din Varşovia a dat de fapt cale liberă noii legi asupra sistemului de justiţie. Deputaţii au respins în fapt decizia Senatului de a nu valida prevederea. Pentru a intra în vigoare, normativa va avea nevoie de promulgarea din partea preşedintelui Republicii, care deja a demonstrat că o apreciază.
Noua legislaţie controversată prevede că magistraţii sunt sancţionaţi - cu amenzi sau în cazuri considerate mai grave, cu demiterea - dacă critică hotărârile sau reformele făcute de guvern. Reforma a fost contestată de Comisia europeană, de Comisia de la Veneţia şi de asociaţii internaţionale ale magistraţilor.
Preşedinta Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a definit legea drept „legea botniţă”
Convingerea este că noutăţile introduse violează valorile Uniunii Europene şi principiul separării puterilor în stat. În 12 ianuarie la Varşovia au defilat într-o manifestaţie tăcută, judecători proveniţi din mai multe state UE pentru a demonstra solidaritatea cu colegii lor. Iar Comisia UE, a doua zi după votul Camerei inferioare, a făcut cunoscut că este „foarte îngrijorată” de situaţia statului de drept în Polonia.
„Poziţia noastră a fost clară încă de la început”, a adăugat un purtător de cuvânt, amintind că într-o scrisoare din 19 decembrie comisara UE pentru Transparenţă, Vera Jourova, a „cerut autorităţilor poloneze să nu ducă la bun sfârşit procesul de adoptare a normativei fără ulterioare consultări”. „Vom continua să urmărim îndeaproape dezvoltarea lucrurilor şi vom analiza textul de lege pentru a verifica compatibilitatea cu normele şi nu vom ezita să luăm măsurile potrivite dacă e necesar”.
Obiectivul guvernului este să redeseneze sistemul justiţiei poloneze. Iar această prevedere este unul dintre exemplele cele mai clare.
În aceeaşi zi în care parlamentarii votau împotriva cererii Senatului (controlat de opoziţie) de a anula legea, o altă înfruntare se consuma între puterile statului. Curtea Supremă a definit ilegitimă numirea unor judecători ai Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS), desemnaţi direct de executiv, după ce metoda de alegere a fost modificată în 2017. Printre prerogativele KRS este şi numirea membrilor Curţii Supreme.
Ministrul de Justiţie polonez, Zbigniew Ziobro, a definit decizia Curţii Supreme „o gravă violare a legii” şi a afirmat că nu are nicio valoare.
Este un scurt circuit care pare că nu are soluţii. În aşteptarea ca UE să se pronunţe cu mai multă precizie, guvernul pare că nu are intenţia să facă niciun pas înapoi, potrivit celor relatate de Huffingtonpost.