Evenimentul Zilei > International > Pe Pământ există o regiune unde solul este comestibil! Imagini SF cu insula multicoloră
Pe Pământ există o regiune unde solul este comestibil! Imagini SF cu insula multicoloră

Pe Pământ există o regiune unde solul este comestibil! Imagini SF cu insula multicoloră

Una dintre cele mai spectaculoase insule de pe Pământ se află foarte aproape de Golful Persic și îți fură imediat privirea datorită culorilor variate.

Există o insulă în Iran, al cărei sol este comestibil. Bucata de pământ se numește Hormuz și se află poziționată la 8 kilometri de Golful Persic. Este un dom de sare strălucitor, în formă de lacrimă, încrustat cu straturi de șisturi, argilă și roci vulcanice bogate în fier, care strălucesc în nuanțe orbitoare de roșu, galben și portocaliu datorită celor peste 70 de minerale care se găsesc aici. Aproape fiecare centimetru din cei 42 de kilometri pătrați impresionanți ai Insulei Hormuz transmite o poveste despre modul în care a luat naștere, conform BBC.

Insula multicoloră și comestibilă care aparține Iranului

Cu sute de milioane de ani în urmă, mările de mică adâncime au format straturi groase de sare în jurul marginilor Golfului Persic. Aceste straturi s-au ciocnit de-a lungul timpului și s-au suprapus cu sedimente vulcanice bogate în minerale din zonă, cauzând formarea masei de pământ colorate.

Solul roșu este cauzat de hematit, un oxid de fier despre care se crede că provine din rocile vulcanice ale insulei. Nu numai că este un mineral valoros în scopuri industriale, dar joacă, de asemenea, un rol important în bucătăria locală. Folosit ca condiment, dă o aromă de pământ la curry și se potrivește perfect cu pâinea locală numită tomshi, care înseamnă „o mână de ceva.”

„Pământul roșu este folosit ca sos. Acest sos se numește soorakh și se întinde pe pâine plată când este aproape gătită. În afară de utilizările sale culinare, pământul roșu este folosit și în picturile artiștilor locali, în vopsirea, în crearea de ceramică și de produse cosmetice”, a explicat Maryam Peykani.

Un spectaculos munte de sare se găsește în acest loc

Dincolo de muntele roșu rubiniu, există multe alte lucruri de explorat în Hormuz. În vestul insulei se află un munte de sare spectaculos, cunoscut sub numele de Zeița Sării. Întinzându-se pe mai mult de un kilometru, peșterile sale palide și pereții cu muchii ascuțite sunt acoperite de cristale de sare strălucitoare care arată ca niște coloane uriașe ale unui palat de marmură.

Localnicii cred că sarea are puterea de a absorbi și de a elibera orice energie negativă. „Se știe că sarea gemă eliberează o imensă energie pozitivă. După ce ați petrecut timp în această vale, vă veți simți cu siguranță mult mai revigorat, motiv pentru care valea este numită și Valea Energiei”, i-a spus un om de știință jurnalistului de la BBC, care a realizat reportajul.

În mod similar, în sud-vestul insulei se află Valea Curcubeului, un spectacol uimitor de soluri multicolore și munți viu colorați în nuanțe de roșu, violet, galben, ocru și albastru. În timp ce mă plimbam, am observat pete de culori strălucitoare care formau modele geometrice ce străluceau și străluceau atunci când razele soarelui le loveau.

Rocile au căpătat forme spectaculoase

În Valea Statuilor din apropiere, rocile au fost erodate în forme fantastice de mii de ani de eroziune eoliană; cu puțină imaginație, puteam vedea păsări, dragoni și alte creaturi mitice. A fost ca și cum aș fi admirat propria galerie de artă a Pământului, mai notează sursa citată.

În ciuda culorilor naturale suprarealiste și caleidoscopice ale insulei, majoritatea călătorilor nu știu despre ea. Potrivit Organizației Portuare și Maritime din Iran, doar 18.000 de vizitatori au venit aici în 2019.