Drona a fost doborâtă în timp ce se afla deasupra teritoriul iranian cu o rachetă sol-aer de tip Mersad de fabricație iraniană, a relatat agenția de știri Tasnim.

Niciuna dintre agențiile de știri nu a oferit detalii suplimentare despre acest incident, care are loc pe fundalul tensiunilor crescânde dintre Teheran și Washington, după ce președintele american Donald Trump a reimpus o serie de sancțiuni economice deosebit de severe asupra Republicii Islamice.

În luna iunie a acestui an, după ce Iranul a doborât o dronă  militară americană, președintele Trump a autorizat o serie de lovituri militare împotriva Republicii Islamice, care au fost contramandate în ultimul moment.

Washingtonul a insistat asupra faptului că aeronava se afla în spațiul aerian internațional, dar Iranul a afirmat că se afla deasupra apele sale teritoriale.

Criza s-a adâncit odată cu atacurile din 14 septembrie asupra rafinăriei Aramco din Abqaiq  și a câmpului petrolier Khurais, care a redus la jumătate producția de petrol a regatului.

Rebelii Huthi, susținuți de Iran, au revendicat acest atac, dar SUA afirmă că atacurile au fost comise cu rachete produse în Iran și au reprezentat „un act de război”.

Începând cu luna mai a acestui an, Statele Unite și-au suplimentat prezența militară în Orientul Mijlociu cu peste 14.000 de soldați, conform cifrelor oficiale ale Pentagonului.