Ardiles din „Las Fierbinți” e un autodidact fermecător. Spontan, șarmant, ai zice că toate muierile se calcă în picioare după el. Mihai Mărgineanu spune că mai degrabă bărbații îl plac mai mult
Ce e de meserie, la bază, Mihai Mărgineanu? „Ardiles” zâmbește, nostalgic: „Prima meserie a fost de electronist. Da’ n-am devenit inginer, că am picat la facultate cu nota 8.20. A avut viața niște socoteli cu mine... Da’ sunt foarte fericit că am înțeles cum funcționează o diodă și un tranzistor”.
Povestește că a terminat „managementul” la o facultate privată. Dar, ce vroia să se facă când era mic? Că băieții vor să devină pompieri, polițiști, marinari sau aviatori, nicidecum electroniști.
Râde: „Am vrut să mă înscriu la examen la Liceul de Marină din Constanța, da’ nu m-au primit că n-aveam rădăcini sănătoase. Eu vroiam să văd lumea și așa credeam că pot. Bine că nu m-au primit, că cine știe pe unde eram acum”.
Totul a plecat de la gagici
Și, de unde până unde muzică? Cine i-a pus chitara în mână? Iar pică în amintiri. Spune că Cenaclul Flacăra l-a inspirat: „Am fost la câteva spectacole ale lui Păunescu. Erau singurele care se terminau la trei dimineața. Veneam pe jos până în Pantelimon. Atunci am început să cochetez cu chitara. Gagicile te priveau altfel... Și m-am trezit că știu 200 de cântece.
Dar ce fel de muzică e cea pe care o cântă? Se poate încadra într-un anume gen? Că e greu de definit... Se distrează: „Nu sunt afiliat unui gen. Că e rock, că e punk, mie-mi iese «șaraiman»”. Cel mai celebru hit al său e „Mă iubește femeile”. Chiar îl iubesc? Că e mititel și ochelarist?
Se strâmbă de râs: „Nu-i hit-ul meu. E un cântec al lui Iancu Brezoi, de la Iași. L-am preluat din folclorul urban. Cântecul a juns celebru că e simplu... Și, eu am avut o singură dată succes la femei, cu nevastă-mea, care a pus ochii pe mine și mi-a făcut și doi copii”.
Povestea cântecelor sale
Dar, de unde și-a cules Mărgineanu textele și melodiile? De prin căminele studențești, din cârciumi? Că pare un fel de Petre Ispirescu al muzicii contemporane. Răspunde, franc în față: „De peste tot. În special de la oamenii cu care m-am înconjurat. Oameni de spirit care se bucură de viață. Mă flatează asta, cu Ispirescu”.
Recunoaște, însă, că parte din reprtoriul său e luat din cârciumile frecventate de studenți și excursiile montane din tinerețe. Și, a modificat ceva din ce a cules, de pe unde a cules, sau a păstrat linia melodică și versurile așa cum le-a auzit? Zice că da, a schimbat câte ceva pe ici, pe colo: „Am schimbat orchestrația și am umblat și pe texte. Nu poți să cânți un cântec al căror versuri au 130 de ani, că nu mai e haios”.
Cât la sută din piesele pe care le cântă sunt producții proprii și cât interpretări? Dă din umeri: „N-am nici cea mai vagă idee. Am compus mult... Am șase discuri scoase. Dar pentru «Las Fierbinți» a trebuit să-mi compun singur niște intarsii muzicale. S-a strâns un material destul de mare. Am scos discul «Las Fierbinți», pe care-l fac cadou. Mai am 5000 de bucăți”.
Singurul autodidact din „Las Fierbinți”
La ce emisiuni se uită la televizor? Ce ziare citește, dacă mai citește ziare tipărite? Din spatele său, de pe scenă, bubuie basul. Se încruntă. Dacă spui că ești apolitic ai o problemă. Mă uit la emisiuni politice.
Și sunt cel mai șocat de răutatea femeilor din politică! Și mă mai uit la «Las Fierbinți», că abia atunci văd forma finală... Sunt curios să mă văd pe mine că eu nu eram actor. Acolo am învățat cum se dă replica. În afară de mine, în tot serialul, nu e niciun autodidact”.
E pilot pe propriul său avion și va deveni instructor de aviație
Orice om are o opțiune de vot. Cantautorul e de stânga sau de dreapta? Se înfoaie: „ Io sunt de centru-dreapta. Nu mai pot fi nici de stânga total... Da’ stânga trebuie folosită ocazional”.
Trăiește Mihai Mărgineanu doar din muzică sau mai face și altceva? Și dacă da, ce anume? Zice că se poate trăi și din muzică, câtă vreme ai talent și nu „te duci cu capu’”: „Dar mai trebuie să fie ceva... Eu trăiesc și din muzică, da’ și din pilotaj. Am propriul meu avion, un Cessna 172 N. Am aproape o mie de ore de zbor. E ca și cum ai avea în aviația «de linie» 3000. Că noi zburăm jos și pe distanțe scurte”.
Spune că, în august, o să termine un modul de instructor și că, probabil, va preda altora din experiența sa. Conchide: „Să faci o meserie dintr-un hobby e idealul!”.
Cât depre „Las Fierbinți”, serialul PRO TV-ului, recunoaște, sincer, că l-a așezat pe o bază solidă a notorietății. Nu că n-o avea dinainte.
Se îmbată rar, dar bine
Cu șprițul cum stă cantautorul? Ce-i place să bea? Și cât anume? Omul e sincer: „Eu beau vin, nu alte băuturi. Roșu, alb..., în funcție de ce mănânc. La miel beau roșu, «Temprillo», făcut dintr-un strugure spaniol care crește numai în zona aia, Rioja, sau Rueda, în Spania. Un ciorchine are, poate, și două kilograme.
Dar cu mîncarea cum stă? Are grijă de siluetă sau bagă la jghea tot ce-i pică-n farfurie? E circumspect: „Mănânc orice, dar foarte atent și la ore fixe. Între mese nu bag nimic în gură”. Se confesează: „De băut beau doar la restaurant sau acasă, cu prietenii și numai după-amiaza. Și nu beau mult că mi se face rău. După trei sticle în sus e grav”.
„Gore din Chitila” e din Pantelimon
La fotbal se uită? Și dacă da, cu cine ține și de ce? Mihai Mărgineanu e total dezamăgit: „Din ’93 nu mă mai uit. Nu se poate ca un fotbalist să câștige cât PIB-ul unei țări! Mă plictisesc meciurile înfiorător. Nu mai gust fenomenul. Am ținut cu Steaua și îi apreciez pe Hagi, Gică Popescu și pe Boloni. Odată cu ei a dispărut și pasiunea asta”.
Trecem în alt registru. L-a cunoscut pe „Gore din Chitila”? Care-i legenda acestei piese? Se amuză: „Nu. E o legendă. Am auzit cântecul la școala 66 din Pantelimon. Am auzit o strofă, am mai căutat una și am îmbunătățit piesa”.
Codul de onoare al lui Ardiles
Joacă rolul unui escroc bețivan, Ardiles, în Las Fierbinți. Se regăsește în rolul acela? Și, dacă da, de ce? Scutură din cap, ușor nervos: „Nu! Nu mă regăsesc în personaj. Am încercat să-i dau lui Ardiles un pic de principiu... El nu fură mult, nu ia mai mult decât îi trebuie. Are un anume cod de onoare. El nu-și omoară victima”.
Mai are și alte proiecte de seriale TV? Sau de lungmetraj? Mihai Mărgineanu e sceptic: „Nu, dar sunt discuții. Și nu e nimic nici în faza de proiect”.
Prețul lui Mihai Mărgineanu
Poate să spună Mihai Mărgineanu cât este onorariul său pentru un concert? Că artiștii se cam feresc să dezvăluie aspectul ăsta. La început o dă de gard: „Habar n-am. Eu tai factura pentru trupa mea. Nu cânt la nunți și botezuri. Nu sunt un cântăreț pe care să-l placă toată lumea. Da’ e adevărat că am cântat la câteva nunți, dar au fost personaje... I-am cântat la nuntă lui Oreste, la Vama Veche. A fost o nuntă «bal mascat»”.
Spune că cine vrea să vadă cât îl costă un show cu Mihai Mărgineanu găsește repede pe internet prețul corect. La finalul interviului mi-a arătat factura de la concertul pe care urma să-l susțină la Hard Rock Cafe. Ceva peste 11.000 de lei.
Îl iubesc sau nu femeile?
Nevastă-sa nu-i geloasă pe el? Că se presupune că are fane destule? Chiar, are celebrele „troopies” care urmăresc vedetele peste tot? La urma-urmei „îl iubește femeile”, vorba cântecului său? Se amuză și neagă vehement: „Nu! Niciodată! Fetele vin la concertele mele aduse de iubiții lor. Chiar forțate. Da’ noi pentru ele venim, de fapt!”.
Povestește că nevastă-sa, Andreea, nu-i geloasă pe el mai mult ca orice altă femeie de pe lume: „Poate doar intrigată. Nici n-a prea mai fost pe la concertele noastre. S-a săturat”.