Cu 225 de parlamentari aliniaţi deja sub steag, USL are şanse reale să debarce mâine guvernul.
Zestrea de 224 de parlamentari USL, anunţată de Victor Ponta ieri dimineaţă, a sporit, în cursul după-amiezii, cu un nou deputat, Marian Avram, care a trecut de la PDL la PSD. Alţi doi deputaţi PDL, Cătălin Croitoru şi Daniel Borza, au anunţat că vor susţine moţiunea USL.
În culise, liderii grupurilor PSD şi PNL negociază individual cu alţi parlamentari independenţi şi din grupul minorităţilor naţionale, susţin surse din USL. Mai au nevoie de câteva voturi până la pragul de 231 şi sunt convinşi că le vor aduna până vineri.
"Suntem în negocieri avansate cu doi-trei colegi de la minorităţi. Alţi doi dintre independenţi au spus «da», iar restul se vor decide până în ziua moţiunii", ne-au declarat sursele citate. Negocieri până în ultima clipă
Cei doi sunt Mircea Giurgiu şi Ioan Munteanu. Printre cei luaţi în vizor de USL sunt şi Oana Mizil şi Daniel Oajdea, fostul PDL-ist care a votat moţiunea împotriva lui Emil Boc din 2010. Cei doi susţin că nu au luat încă o decizie şi invocă necesitatea consultării propriului electorat pe tema moţiunii.
Există şi categoria "ezitanţilor", cum este, de pildă, Gheorghe Zoicaş, care ar vota "pentru", susţin sursele citate. La fel şi Ioan Sbârciu (PDL). Senatorul neafiliat Cezar Măgureanu încă poartă tratative cu liberalul Dan Radu Ruşanu.
Lui Victor Ponta nu-i dă inima brânci să ajungă premier într-o perioadă dificilă, dar Crin Antonescu îl tot împinge de la spate. Preşedintele Traian Băsescu a sesizat fisura şi caută să o adâncească. În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, el a fluturat din nou momeala suspendării sale din funcţie, dorită de Antonescu.
PDL îşi face ultimele calcule
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut o discuţie, ieri, la Parlament, cu preşedinţii celor două Camere, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, dar şi cu liderul PDL, Emil Boc. S-au luat în calcul posibilele scenarii legate de ziua de vineri, când se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de USL. Liderii PDL sunt aproape convinşi că în rândurile Opoziţiei, în special la PSD nu există voinţă pentru ca moţiunea să treacă. Dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, există varianta ca funcţia de premier să-i fie pusă în braţe preşedintelui PSD, Victor Ponta şi acesta să fie silit să-şi respecte promisiunile electorale. Citiți și:
- Ioan Oltean despre moțiunea de cenzură: "Nu avem o liniște totală, dar avem o liniște normală"
- Ponta face apel la toți parlamentarii să voteze moțiunea de cenzură
- SILVIU SERGIU: De ce se fereşte Ponta de capcana lui Crin
- ION CRISTOIU: Operaţiunea vizează alegerile locale, nu căderea Guvernului
- Tăriceanu: Dacă moțiunea va trece, se impune un guvern de tranziție
- INDEPENDENȚII înclină balanța la moțiunea de cenzură. VEZI cine va vota pentru căderea Guvernului
- Varujan Pambuccian: Ne hotărâm vineri cum votăm la moţiunea de cenzură