Parlamentul European condamnă legile şi violenţele homofobe din diverse ţări europene şi face apel la statele membre ale UE să ia considerare facilitarea accesului persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale şi transgen (LGBT) la uniuni consensuale, parteneriate înregistrare sau căsătorii, transmite Agerpres.
Statele membre al Uniunii Europene ar trebui să dea un exemplu în combatarea homofobiei, se arată într-o rezoluţie nonlegislativă adoptată joi cu majoritate clară de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Ţările europene, fie că sunt sau nu membre ale UE, inclusiv Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, ar trebui să garanteze că persoanele LGBT sunt protejate de discursul bazat pe ură şi de violenţe homofobe şi ca partenerii de acelaşi sex să se bucure de acelaşi respect ca restul societăţii, se mai arată în rezoluţia adoptată cu 430 de voturi “pentru", 105 “împotrivă" şi 59 de abţineri.
Parlamentul European “condamnă ferm orice discriminare pe baza orientării sexuale sau a indentităţii de gen şi îşi exprimă profundul regret că drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT nu sunt pe deplin susţinute în Uniunea Europeană".
Eurodeputaţii îşi exprimă de asemenea îngrijorarea faţă de “evoluţii care restricţionează libertatea de exprimare şi de adunare pe baza unor concepţii greşite faţă de homosexualitate şi transexualitate". Ei consideră de asemenea că “statele membre ale UE ar trebui să fie un exemplu" în protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBT.
În expunerea de motive a rezoluţiei, eurodeputaţii enumeră o serie de legi sau proiecte de legi adoptate sau curs de adoptare în şase ţări - Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Lituania, Letonia şi Ungaria.
Europarlamentarii îşi exprimă regretul că “legi de acest tip sunt deja folosite pentru a aresta şi amenda cetăţeni, inclusiv cetăţeni heterosexuali, care îşi exprimă sprijinul, toleranţa sau acceptarea persoanelor LGBT". Aceste legi “legitimează homofobia şi, uneori, violenţa", mai spun aleşii europeni.
PE menţionează de asemenea că, în contextul în care “drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT au şanse mai mari de a fi protejate dacă acestea au acces la instituţii legale precum uniunile consensuale, parteneriate înregistrate sau căsătorie", statele membre care nu garantează aceste drepturi “ar trebui să ia în considerare" să facă acest lucru.
Eurodeputaţii fac totodată apel la CE “să propună măsuri de recunoaştere reciprocă a efectelor documentelor privind statutul civil pe baza principiului recunoaşterii reciproce".
Rezoluţia menţionează cazurile de violenţă şi ameninţări homofobe de la Sankt Petersburg şi Kiev din luna mai. Eurodeputaţii reamintesc că acorduile UE cu ţări terţe prevăd condiţii care cer respectarea drepturilor fundamentale.