Iarna a început pe 21 decembrie 2020, temperaturile scad și totuși, pe 2 ianuarie 2021, Terra se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare din întregul an.
Periheliu și Afeliu
Atunci când Pământul se învârte în jurul Soarelui, el nu urmează o traiectorie circulară perfectă. Orbita, traiectoria planetei noastre în jurul astrului solar, este ușor eliptică, adică de formă ovală.
În consecință, distanța care ne desparte de Soare variază în cursul anului. Atunci când Pământul este cel mai departe de Soare (3), acest punct este numit „afeliu” (1), iar atunci când distanța este cea mai mică, ca pe 2 ianuarie 2021, acest punct se numește „periheliu” (2).
Nici o influență asupra anotimpurilor
În a doua zi a anului, Pământul se va găsi la 147.093.602 km de steaua sa, adică în punctul cel mai apropiat de aceasta. Adică o diferență de cinci milioane de kilometri mai puțin în comparație cu distanța de la afeliu.
Însă această diferență, aparent uriașă, este impercepibilă cu ochiul liber. Și nici nu are vreo influență asupra anotimpurilor, explică Science et Avenir.
Acestea din urmă sunt definite de axa de rotație a Terrei în raport cu orbita și de poziționarea Terrei în raport cu Soarele.
Într-adevăr, axa Pământului nu este paralelă cu cea a Soarelui, ci este ușor înclinată. În consecință, când emisfera nordică este orientată către Soare, însorirea este mai mare în această regiune. Acest lucru creează vara în emisfera noastră.
O dată care se schimbă de-a lungul anilor
Datele afeliului și periheliului sunt calculate în avans. Oamenii de știință au constatat că orele acestor treceri avansează cu circa douăzeci de minute în fiecare an.
Acest decalaj se va accentua de la an la an, astfel că, peste mai puțin de 5.000 de ani, Terra se va afla în punctul cel mai îndepărtat de Soare în momentul echinoxului de toamnă, iar peste ceva mai puțin de 10.000 de ani, în momentul solstițiului de iarnă.
Viitorul afeliu se va înregistra pe 6 iulie 2021.