PDL și PNL se bat pe putere în teritoriu

PDL și PNL se bat pe putere în teritoriu

Vechii liberali și democrat-liberali își împart influența în filialele locale

Conducerea noului PNL se reunește sâmbătă în ședința Consiliului Național de Coordonare, punctul fierbinte de pe ordinea de zi fiind împărțirea puterii în organizațiile locale.

Pentru a nu crea tensiuni și nemulțumiri în teritoriu, s-a renunțat la varianta președinte și președinte executiv, variantă vehiculată de secretarul general al PNL, Marian Petrache, urmând să se meargă pe formula co-președinților până după alegerile parlamentare din 2016. Deși atât la nivel central, cât și în teritoriu structurile sunt foarte stufoase, la nivelul fiecărui județ, res pectiv sector, s-a luat decizia înființării unui Comitet Executiv care să nu aibă mai mult de 23-29 de membri, pe lângă Birourile Județene, potrivit surselor EVZ.

Vechiul PDL, mai bun negociator

Ne puteți urmări și pe Google News

Vechii liberali vor controla 25 de organizații, în timp ce vechii democrat-liberali vor controla 22 de filiale teritoriale, conform rezultatelor negocierilor dintre cele două partide.

În acest calcul, rezultatul obținut de filiale la europarlamentare a contat în raport de 80% și 20%- numărul aleșilor locali din fiecare județ în parte.

Aceste criterii reprezintă deja o victorie de etapă a vechiului PDL în raport cu vechiul PNL, în condițiile în care scorul obținut la europarlamentare către cele două partide a fost foarte apropiat. PNL a obținut 15% și PDL-12%.

O pondere mai mare a aleșilor locali ar fi avantajat PNL, câștigător detașat în raport cu PDL în contextul rezultatului alegerilor locale din 2012. În ceea ce privește Bucu reștiul, cele două partide și-au împărțit în mod egal sectoarele Capitalei. Astfel, PDL va domina sectoarele 1, 2 și 4, iar vechii liberali, sectoarele 3, 5 și 6. Coordonatori vor fi Teodor Atanasiu (care va lăsa astfel organizația Alba în coordonarea lui Mircea Hava) și Adriean Videanu(PDL).

Până în acest punct, PNL va controla cu siguranță, județele: Bihor, Satu Mare, Hunedoara, Caraș-Severin, Mureș, Ilfov, Călărași, Iași, Botoșani, Ialomița, Bacău, Giurgiu, în timp ce PDL va domina filialele teritoriale din: Cluj, Alba, Brașov, Constanța, Arad, Timiș, Teleorman, Prahova, Gorj, Suceava. Acest aspect urmează să facă obiectul dezbaterilor din PNL până sâmbătă.

Pe de altă parte, există încă multe zone tensionate unde vechii democrat-liberali și liberalii nu se înțeleg și, cel mai probabil, va fi necesară intervenția Centrului. Este vorba despre județele Brăila, Neamț sau Dâmbovița.

Doar ieri, co-președintele PNL Botoșani, Florin Țurcanu, i-a cerut co-președintenlui PNL Botoșani, Cătălin Flutur, să ia atitudine în cazul unor foști membri din PDL care îl denigrează. „Le transmit pe această cale un mesaj foarte clar şi dur vechilor pedeliști: să înţeleagă că au venit în PNL să facem echipă, nu să creăm puciuri pe sub masă sau la anumite televiziuni sau ziare. Doar mort vor scăpa de mine. Să înţeleagă că trebuie să facă echipă în jurul meu”, a afirmat Țurcanu.