PDL-iştii vor legalizarea mamelor-surogat

PDL-iştii vor legalizarea mamelor-surogat

Potrivit unei iniţiative depuse la parlament, femeile sau cuplurile infertile pot apela la mame purtătoare. Proiectul prevede decontarea unei proceduri FIV şi interzice concepţia copiilor-medicament.

Pentru a deveni părinţi, femeia sau cuplul declarat infertil ar putea apela, legal, la o mamă-putătoare, prin încheierea la notariat a unui contract, eliberat în baza unui certificat judiciar de încuviinţare a surogatului, dat de instanţă. Contractul nu poate fi unul comercial, încheindu-se cu titlu gratuit. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege depus la parlament de deputatul PDL Mihaela Şandru, care propune reglementarea regimului juridic al reproducerii umane asistate medical (RUAM).

"Proiectul reglementează situaţia mamelor-surogat. Practic, noi vom deveni una dintre ţările cele mai liberale. În momentul de faţă, numai Anglia mai reglementează strict surogatul. El se practică, din păcate, în România, şi atunci noi am considerat că decât să fie o activitate ilegală să-i dăm o natură legală", a explicat Şandru.

Infertilitatea, recunoscută ca boală

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit iniţiativei, infertilitatea este recunoscută ca fiind o boală cu impact major, iar persoanele declarate infertile pot beneficia de sprijin financiar pentru susţinerea procedurilor RUAM.

Banii, asiguraţi prin Subprogramul Naţional de Reproducere Umană Asistată, vor putea acoperi o procedură completă care presupune investigaţii, tratament, maximum patru inseminări artificiale şi o procedură de fertilizare in vitro (FIV).

Copiii-medicament, în afara legii

De asemenea, legea interzice concepţia unui copil-medicament. Procedura este autorizată în Franţa din 2004. Cuplurile pot recurge la FIV, dublat de un diagnostic genetic preimplantator, totul având ca finalitate naşterea unui copil sănătos din al cărui cordon ombilical să fie recoltate celulele necesare unui transplant de care să beneficieze cei care suferă de maladii care nu pot fi altfel tratate.

Potrivit legii iniţiate de deputatul PDL, diagnosticul genetic preimplantator este interzis, cu excepţia cazului în care este necesară depistarea unei boli ereditare grave şi incurabile, a cărei transmitere se poate evita prin selecţia embrionară.

Munteanu: un proiect bun pentru România

Părintele fertilizării in vitro din România, prof. dr. Ioan Munteanu, cel care a adus pe lume primul copil din România conceput astfel, este de părere că "un asemenea de proiect este foarte bun pentru România".

"În ţări ca Germania, Franţa, Ungaria se acceptă statutul cuplului infertil şi se asigură cu 4-5 încercări de fertilizare gratuite. La noi s-a acceptat o singură încercare de fertilizare în vitro, ceea ce este foarte puţin. Oamenii care doresc copii şi sunt tineri merită să fie ajutaţi. Eu sper ca proiectul să treacă de parlament şi să ajungă să fie o lege", a declarat el pentru EVZ.